Παθαίνουμε κάτι αν φάμε τα αυτοκόλλητα που υπάρχουν σε φρούτα;

παθαίνουμε-κάτι-αν-φάμε-τα-αυτοκόλλητ-1539159

Πολλά φρούτα -και λαχανικά- έχουν κολλημένο σε κάθε τεμάχιο ένα αυτοκόλλητο. Τι παθαίνουμε αν το φάμε κατά λάθος.

Όποιος τρώει μήλα (ή νεκταρίνια ή όποιο άλλο φρούτο έχει sticker που αναφέρει την προέλευση), δεδομένα έχει βρεθεί αντιμέτωπος με το φαινόμενο να κλείνει -αντανακλαστικά- το στόμα, όταν βλέπει μπροστά του το αυτοκόλλητο που δεν έχει αφαιρεθεί. Συνήθως κλάσματα δευτερολέπτου πριν κλείσουν οι σιαγόνες.

Στις ΗΠΑ ανάλογα αυτοκόλλητα έχουν όλα (ένα προς ένα) τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς λειτουργούν ως ενημέρωση προς τους υπαλλήλους για τη χρέωση και προς του καταναλωτές για το είδος και τον τρόπο της καλλιέργειας.

Από την στιγμή που το περίπου 50% των φρέσκων φρούτων δεν διατίθεται σε συσκευασία. Οι λόγοι είναι οι γνωστοί και αναλύονται εκτενώς στο “Σούπερ μάρκετ: Πονηροί όσοι ανεβάσουν τις τιμές στα προϊόντα που είναι στοκ”)

Οι καταναλωτές παίρνουν όσα τεμάχια αντέχει η τσέπη τους και οι παραγωγοί γλιτώνουν τα έξοδα της συσκευασίας. Οπότε η κατάσταση είναι win win.

Πολλοί ωστόσο, τρώνε τα stickers και έτσι εύλογα έχει προκύψει το άγχος αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία τους.

Οι New York Times εξήγησαν ότι επειδή τα αυτοκόλλητα παραγωγής έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, περνούν από την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων -για να είναι όλοι ασφαλείς.

Τονίζεται ότι “καθώς αυτά τα αυτοκόλλητα προορίζονται για να αφαιρεθούν πριν την κατανάλωση του προϊόντος, η έγκριση του FDA δεν περιλαμβάνει έκθεση για την τακτική κατανάλωση αυτών των ετικετών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ουσίες χαμηλής τοξικότητας. Άρα, οποιαδήποτε έκθεση από την περιστασιακή, ακούσια κατανάλωση ενός αυτοκόλλητου δεν αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία για την υγεία”.

Εκπρόσωπος εταιρίας που παράγει τα αυτοκόλλητα έχουν μελάνι, το υπόστρωμα είναι πλαστικό, πλαστικό συνθετικό ή χαρτί και υπάρχει και κόλλα. Και τα τρία υλικά πρέπει να είναι ασφαλή για τους ανθρώπους.

Επειδή δεν είναι βιοδιασπώμενα, δεν βοηθούν στην κοστομποποίηση, με την σχετική βιομηχανία να έχει στραφεί προς αυτήν την κατεύθυνση και να αντιμετωπίζει ως μεγαλύτερη πρόκληση την κόλλα -δεν βρίσκουν κάτι που να είναι από φυσικά συστατικά και να είναι ικανό να την αντικαταστήσει.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook