Πατάτες με μανιτάρια στο φούρνο

πατάτες-με-μανιτάρια-στο-φούρνο-1033191

Συγκλονιστικές πατάτες φούρνου με την υπέροχη γεύση των μανιταριών. Από τα πιο νόστιμα ελαφριά φαγητά που μπορείτε να συνοδεύσετε με μια σαλάτα. Επίσης αποτελεί τέλεια γαρνιτούρα, πλάι σε πουλερικό, κρέας ή ψάρι

της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Προετοιμασία: 0:15′ Μαγείρεμα: 1:00′ Εύκολη Μερίδες: 6

Υλικά 

1 κιλό πατάτες

700 γραμμ. μεγάλα μανιτάρια κατά προτίμηση portobello (ποικιλία φρέσκων μανιταριών που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα)

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

3/4 φλ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις πατάτες με μανιτάρια στο φούρνο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρές μπουκιές. Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος βράζουμε τις πατάτες για περίπου 10΄μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν

Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.

Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιολάδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα των μανιταριών.

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) στρώνουμε μία στρώση πατάτες (τη μισή ποσότητα). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια. Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.

Ψήνουμε τις πατάτες με τα μανιτάρια στο φούρνο για 30΄ στους 200 οC, στις αντιστάσεις. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες.

Μυστικά για συγκλονιστικές πατάτες φούρνου με μανιτάρια

-Για να μην οξειδώνονται οι πατάτες τις αφήνουμε σε νερό μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες.

-Προβράζουμε τις πατάτες για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο μισό.

-Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια γιατί συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρι και ρουφούν τα υγρά.

-Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πάντα, λίγο πριν μαγειρέψουμε γιατί οξειδώνονται.

argiro.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook