Πάρτι μέσα στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου διοργανώνει ο Δήμος Χανίων: Να γνωρίσουν οι Χανιώτες τα 52 στρέμματα
Μεγάλο πάρτι στις 10 Ιουνίου μέσα στον χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου με πολύ μεγάλο κάλεσμα, εκδηλώσεις για παιδιά και για τα ΚΑΠΗ με αφορμή τη μέρα περιβάλλοντος οργανώνει η Δημοτική Αρχή, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Το «παρών» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων δίνουν πολίτες μέλη της πρωτοβουλίας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και κάτοικοι του Αγ. Ιωάννη που εκφράζουν την αντίθεσή τους με τα σχέδια του Δήμου να μετατρέψει μέρος του χώρου σε προσωρινό πάρκινγκ.Πάντωςοκ.Σημανδηράκης ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν 800 υπέργειες θέσεις στάθμευσης όπως έχει ψηφιστεί στο ΣΒΑΚ σε προηγούμενο στάδιο αλλά η όποια μελλοντική απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της συνολικής μελέτης.
Τελικά το θέμα του στρατοπέδου απομονώθηκε κια η μελέτη του ΣΒΑΚ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μετά από 4,5 ώρες συζήτησης.
Στην εισήγησή του ο κ. Σημανδηράκης, τόνισε πως κανείς εδώ δεν θέλει άλλο τσιμέντο, κανείς δεν θέλει να υποβαθμίσει την πόλη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων:
«Βλέπουμε το τελευταίο και οριστικό επεισόδιο της παραχώρησης του στρατοπέδου. Που λέει ότι αυτό το συγκεκριμένο ακίνητο περιέχεται όχι στην χρήση αλλά στην κυριότητα του Δήμου Χανίων με ένα τίμημα εξαιρετικά χαμηλό. Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία, ίσως μια ανυπέρβλητη δυσκολία… ότι προφανώς δεν έχετε καμία εμπιστοσύνη σε ‘μενα – δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα έξυπνος για να το αντιληφθεί. Λέω δημόσια ότι δεν θα χτιστεί κανένα κτήριο. Λέω ότι θα γίνει πάρκο. Και η ερώτηση είναι η εξής: Η έλλειψη εμπιστοσύνης οφείλεται σε αυτά που έχουμε πράξει εμείς τις τελευταίες δύο εβδομάδες ή σε αυτά που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια; Αν ισχύει αυτό, θεωρώ πως είναι άδικο. Εμείς μιλάμε καθάρά και δημόσια, μειώσαμε τον συντελεστή δόμησης πήραμε το στρατόπεδο χωρίς ανταλλάγματα, γι΄αυτό είναι άδικο.
Θέλουμε το ίδιο πράγμα, είμαστε στην ίδια πλευρά και πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε στις γενικές αρχές και στις γενικές κατευθύνσεις. » τόνισε και έκανε λόγο για προσωρινές θέσεις στάθμευσης που θα ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και στη συνέχεια μελέτη για το πάρκο στην οποία θα προβλέπονται θέσεις στάθμευσης που θα εξυπηρετούν το πάρκο και τους επισκέπτες του. «Θα γίνει το καλύτερο πάρκο στη χώρα» σημείωσε.
«Μετά από τόσα χρόνια διεκδικήσεων έφτασε η ώρα να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε για το πώς θα διαμορφωθεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στην πόλη. Πριν από μια εβδομάδα με πανηγυρικό τρόπο ανακοινώσαμε ότι υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα που επιβεβαιώνει ότι επίσημα αυτός ο χώρος ανήκει στους Χανιώτες. Αν δεν είχε γίνει αυτή η κινητοποίηση σήμερα θα χτιζόταν το συγκεκριμένο ακίνητο. Και όλον τον δρόμο πλέον πέριξ του σχολείου τον θωρακίσαμε και πλέον δεν υπάρχει καμία είσοδος και έξοδος αυτοκινήτου, είναι πεζόδρομος. Θα είναι ένα πάρκο με έναν πεζόδρομο που τόσο πολύ έχει ανάγκη η περιοχή.
Δεν ήταν αυτονόητο αν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου ήταν η άρση του ρυμοτομικού βάρους και η απόκτηση του ακινήτου από την Τράπεζα Χανίων.» τόνισε.
Για το πρώην ΙΚΑ, σημείωσε: Ακούγαμε συνεχώς για το ακίνητο του πρώην ΙΚΑ το οποίο ερείπωνε και όλοι είχαν την απορία τι θα γίνει. Τώρα το ακίνητο περνά στον Δήμο και θα στεγάζει δημοτικές υπηρεσίες απαλάσσοντας τον Δήμο από ενοίκια
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον 1,7 για την διαχειριστική μελέτη για το πάρκο Αγίων Αποστόλων μέσα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στην αλλαγή στην προηγούμενη μελέτη και την απόφαση για πεζοδρόμηση της οδού Τζανακάκη
«Όλα αυτά είναι ενδεικτικά της κατεύθυνσης που θέλουμε» ανέφερε.
3,5 χιλιάδες τόνοι μπάζα!
Ερωτήσεις για την αομάκρυνση αμιάντου από τον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και τις εργασίες που γίνονται έθεσαν νωρίτερα οι Γρηγόρης Αρχοντάκης, Τάσος Βάμβουκας: και Λουτσέτης.
Απαντώντας το στέελχος της τεχνικής υπηρεσίας Γιώργος Ευθυμίου τόνισε ότι κατά την είσοδο των συνεργείων του Δήμου στον χώρο «διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα και αρκετά επικίνδυνα πράγματα». Ο Δήμος Χανίων υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία που εξειδικεύεται στην απομάκρυνση του αμιάντου, η οποία εγκρίθηκε και όλες οι εργασίες έγιναν με τον νόμιμο και προβλεπόμενο τρόπο, όπως υποστήριξε ενώ σημειώσε πως απομακρύνθηκαν μόνο αυτά για τα οποία υπήρχε πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Όπως είπε, οι εργασίες έχουν περιοριστεί στα 14 στρεμματα στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ενώ η περίφραξη έχει τοποθετηθεί για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, από τον χώρο του στρατοπέδου απομακρύνθηκαν 3,5 χιλιάδες τόνοι μπάζα,
Για το ΣΒΑΚ
Παρουσιάζοντας τα όσα προβλέπει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Καλογριδάκης σημείωσε πως προβλέπονται τρία περιφερειακά πάρκινγκ και ως προσωρινή λύση μέχρι να χωροθετηθούν, προτείνονται 800 θέσεις στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
Το ΣΒΑΚ είναι μια δουλειά 4 ετών, ας μην βλέπουμε το δέντρο που είναι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και ας δούμε το δάσος, που είναι το όραμά μας για την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, με περιφερειακά πάρκινγκ με shuttle buses με μια σειρά παρεμβάσεων για την βιώσιμη κινητικότητα και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στα Χανιά, σημείωσε ο κ. Καλογριδάκης.
Η αντιπολίτευση
«Οι 800 θέσεις στάθμευσης με το πάρκινγκ που συζητάμε, δεν αφορά την εξυπηρετηση του πάρκου που φυσικά και προβλέπεται σε χρήσεις αστικού πάρκου. Αφορά πολυτροπικό κόμβο, με σχεδιασμό αστικών λεωφορείων, ταξί κλπ» σημείωσε ο κ. Λουτσέτης. Όσο για τα περιαστικά πάρκιγνκ τόνισε πως και τα τρία, σε Κλαδισό, Μουρνιές και Λενταριανά δεν ανήκουν στον Δήμο Χανίων.
Από την παράταξη Παπαδογιάννη, ο Μανώλης Κεμεσίδης τόνισε πως οι ενέργειες που γίνονται είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
«Στον ΣΒΑΚ υπάρχουν τρεις περιφερειακοί χώροι από τους οποίους κανείς δεν ανήκει στον Δήμο Χανίων. Εσείς έχετε τοποθετήσει εκεί park and ride. Το πιθανότερο είναι ότι τίποτα από αυτά δεν θα υλοποιηθεί και ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα μετατραπεί σε μία αλάνα όπου θα παρκάρουν αυτοκίνητα. Προτείνω να εξαλειφθεί εντελώς το στρατόπεδο από το ΣΒΑΚ. Τέσσερα χρόνια δεν κάνατε τίποτα. Τώρα θυμηθήκατε το γήπεδο» ανέφερε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης.
Από τη μεριά του ο Τάσος Βάμβουκας τόνισε: «Εμείς σας κληροδοτήσαμε ένα όραμα. Το θέμα είναι εσείς πώς ανταποκριθήκατε σε αυτό το όραμα. Το 2017 ήμασταν από τους πρώτους δήμους που ενταχθήκαμε στο ΣΒΑΚ γι’ αυτό και είμαστε εδώ σήμερα και συζητήμε».
«Συζητάμε σήμερα αν θα έχουμε μια ζωή και μια καθημερινότητα ποιοτικά αναβαθμισμένη ή αν θα πρέπει να μπούμε στη λογική του κέρδους» ανέφερε ο Γιάννης Σαρρής εκφράζοντας την αντίθεσή του με το πάρκινγκ στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
Την εναντίωσή τους με τους σχεδιασμούς εξέφρασαν οι «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Ανταρσία στα Χανιά».
Ανησυχία πολιτών
Παίρνοντας τον λόγο οι πολίτες, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το καθεστώς με το οποίο θα λειτουγήσει το προσωρινό πάρκινγκ αλλά και για το σχεδιασμό για μόνιμο πάρκινγκ 800 θέσεων που θα καταλάβουν περίπου 20 στρέμματα. «Υπάρχει ανησυχία, υπάρχει δυσπιστία όπως είπατε κι εσείς» ανέφερε κάτοικος, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι είναι κατά του πολυτροπικού κόμβου αλλά υπέρ της δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ».
«Να γίνουν περιφερειακά πάρκνγκ πραγματικά στην περιφέρεια» ζήτησε άλλη κάτοικος τονίζοντας ότι πρέπει να ελεγχθεί η είσοδος των οχημάτων μέσα στην πόλη.
Η πρώην γγ του υπουργείου πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, παριστάμενη ως κάτοικος στην συζήτηση τόνισε: «Στον χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου δεν περιμένει να βρει κανείς πυκνές αρχαιότητες που να απασχολήσουν πολύ χρόνο. Αρχαιότητες υπάρχουν αλλά είναι αραιές» σηνείωσε, κάνοντας παράλληλα έκκληση στον Δήμο Χανίων να μην προχωρήσει σε προσωρινή χρήση του χώρου για πάρκινγκ.
zarpanews.gr