Παρούσα η Περιφέρεια Κρήτης σε συνέδριο των Βρυξελλών για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

παρούσα-η-περιφέρεια-κρήτης-σε-συνέδρ-987119

Στο τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου INTERREG MED «SHERPA-Κοινή Γνώση στους Δημόσιους Φορείς για την ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων» συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης στις Βρυξέλλες, που διενεργείται παράλληλα και με συναντήσεις των Εταίρων του έργου, καθώς και με την συνεδρίαση της Task Force για την Ενέργεια της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση και ανάλυση ολοκληρωμένων στρατηγικών για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων της Μεσογείου στο πλαίσιο της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, και εν΄ όψη της μετάβασης της Ευρώπης σε μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050 στα πλαίσια της Μεγάλης Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις συναντήσεις του έργου συμμετέχουν Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Αλεξάκης, η Μαρία Αποστολάκη, Μηχανικός Περιβάλλοντος, συντονίστρια του έργου SHERPA για την Περιφέρεια Κρήτης και η Ελένη Τζαγκαράκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, μέλος της ομάδας υλοποίησης του έργου.

Ο Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα και Αντιπρόεδρος της CRPM, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης, ανέλυσε τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και τη συνεισφορά του ευρωπαϊκού έργου SHERPA στην επίτευξη των περιφερειακών στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη στην Κρήτη. Περιέγραψε επίσης πώς τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου SHERPA αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ιδιοκτητών (δημοσίου, περιφέρειας, δήμων, κλπ) δημόσιων κτιρίων προκειμένου να προχωρήσουν σε ενέργειες ενεργειακής αναβάθμισης τους, αλλά και υπό τη διάσταση της διαπεριφερειακής συνεργασίας στη Μεσόγειο για το σκοπό αυτό.

Μέσω του συγκεκριμένου έργου στην Περιφέρεια Κρήτης συλλέχθηκαν ενεργειακά δεδομένα για τα δημόσια κτίρια, δημιουργήθηκε ένας Οδικός Χάρτης (πρακτικός οδηγός) για την ενεργειακή απόδοση και σχεδιάστηκε μια δομή για την εφαρμογή του και έγινε ανάλυση των αναγκών κατάρτισης των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης ετοιμάστηκαν μελέτες για 10 κτίρια στην Περιφέρεια Κρήτης και εκδόθηκαν αντίστοιχα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Επιπλέον, η Περιφέρεια Κρήτης εκτός από το έργο SHERPA υλοποιεί στον τομέα ενέργειας και τα έργα CLEAN, REBUS και STRATENERGY με σκοπό την απόκτηση γνώσης, μεθοδολογίας και εμπειρίας στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, θέματα απόλυτα χρήσιμα και κρίσιμα για την Κρήτη, και για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Το έργο υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, με αρμόδια την Μαρία Αποστολάκη σε συνεργασία με τα στελέχη Κατερίνα Βαβαδάκη, Γιούλη Γιανναδάκη, Δήμητρα Δαφνομήλη, Καλλιόπη Μαρή, Κατερίνα Ρουσσάκη, Μαρία Στεφανάκη, Ελένη Τζαγκαράκη και Χρύσα Τσιρίτα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook