Παρενέργειες και από το εμβόλιο της Pfizer: Ερευνώνται περιστατικά μυοκαρδίτιδας

παρενέργειες-και-από-το-εμβόλιο-της-pfizer-ε-1207654

Στο Ισραήλ ερευνώνται περιστατικά φλεγμονών στην καρδιά σε νεότερους ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η Pfizer σχολίασε ότι δεν έχει παρατηρήσει ποσοστό υψηλότερο ό, τι κανονικά θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό.

Ο συντονιστής της προσπάθειας καταπολέμησης της πανδημίας του Ισραήλ, Nachman Ash, δήλωσε ότι μια προκαταρκτική μελέτη έδειξε «δεκάδες περιστατικά» μυοκαρδίτιδας που σημειώθηκαν σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση.

Ο Ash είπε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό θεωρείται ασυνήθιστα υψηλό και αν συνδέεται με το εμβόλιο.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε άτομα έως 30 ετών.

«Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει επί του παρόντος εάν υπάρχει υπερβολική νοσηρότητα (ποσοστό νόσου) και αν μπορεί να αποδοθεί στα εμβόλια», δήλωσε ο Ash τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη εξαγάγει συμπεράσματα.

Ο προσδιορισμός για το αν τελικά ευθύνεται το εμβόλιο ή όχι είναι δύσκολος επειδή η μυοκαρδίτιδα, είναι μια πάθηση που συχνά εξαφανίζεται χωρίς επιπλοκές και μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ιών ενώ ένας παρόμοιος αριθμός περιπτώσεων αναφέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Pfizer, που ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με την επανεξέταση, δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για να επανεξετάσει τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο.

Η εταιρεία είπε ότι «γνωρίζει τις ισραηλινές παρατηρήσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν κυρίως σε έναν πληθυσμό νεαρών ανδρών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19».

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ελέγχονται τακτικά και διεξοδικά και δεν έχουμε παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδίτιδας από αυτό που θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό. Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιο », δήλωσε η εταιρεία.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μυοκαρδίτιδα είναι ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρήση του εμβολίου Pfizer / BNT COVID-19».

Το Ισραήλ υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη εμβολιασμών, με σχεδόν το 60% του 9,3 εκατομμυρίων του πληθυσμού του να έχει λάβει το εμβόλιο Pfizer. Η εθνική της βάση δεδομένων έχει ήδη δείξει ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των συμπτωμάτων και της σοβαρής ασθένειας που σχετίζεται με το COVID-19.

Από τον Ιανουάριο, λίγο μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολίων, οι καθημερινές λοιμώξεις μειώθηκαν από την κορυφή των 10.000 σε μόλις 129 πριν από το Σαββατοκύριακο.

Ο Nadav Davidovitch, διευθυντής της σχολής δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Ben Gurion του Ισραήλ, δήλωσε ότι ακόμη και αν διαπιστωθεί συσχέτιση μεταξύ των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και του εμβολίου, δεν φαίνεται να είναι αρκετά σοβαρή για να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου.

«Είναι μια κατάσταση που πρέπει να εξεταστεί και πρέπει να περιμένουμε μια τελική έκθεση, αλλά σε μια ενδιάμεση ανάλυση φαίνεται ότι ο κίνδυνος να αρρωστήσει από το COVID-19 είναι πολύ υψηλότερος από ότι από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και τον κίνδυνο Η περι-μυοκαρδίτιδα μετά το εμβόλιο είναι χαμηλή και προσωρινή », είπε.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook