Παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το Airbnb κάνουν οι ξενοδόχοι

παρέμβαση-στην-επιτροπή-ανταγωνισμο-730486

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος όπως ανέφερε χτες κατά τη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της 17ης έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττική, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.

Όπως ανέφερε μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα καταθέσει έναν εμπεριστατωμένο φάκελο στην επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κομμάτι της παραπλανητικής διαφήμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων ενώ σχετική συνάντηση δρομολογείται και με την ΚΕΔΕ.

«Πρέπει να νοικοκυρέψουμε την προσφορά δωματίων στην Αθήνα. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχουμε καθορίσει πλαίσιο στην οικονομία διαμοιρασμού», είπε ο κ. Βασιλικός παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

«Βλέπουμε» συνέχισε «κάθε μέρα να ξεπηδούν νέες μονάδες φιλοξενίας στην Αθήνα και όλες να αυτοαποκαλούνται ξενοδοχεία χωρίς κανένα έλεγχο , ανακαλύπτουμε νέα καταλύματα χωρίς να ανήκουν σε καμία κατηγορία και να χρησιμοποιούν όποια λέξη θέλουν (ξενοδοχεία κ.λ.π.), συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην άναρχη ανάπτυξη, ανεξέλεγκτων τουριστικών υποδομών» τόνισε ο κ. Βασιλικός και αποκάλυψε ότι το ΞΕΕ έχει κάνει «μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά τους τελευταίους μήνες στο ΞΕΕ».

Ανακοίνωσε, δε, ότι «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα καταθέσουμε ένα πολύ εμπεριστατωμένο φάκελο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αντιμετωπισθεί επιτέλους και το κομμάτι της παραπλανητικής διαφήμισης αλλά και το πλαίσιο για την οικονομία διαμοιρασμού. Έχουμε συνάντηση τις επόμενες ημέρες και με την ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός.

Ο όγκος της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων πάντως είναι μεγάλο και παρότι δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία εκτιμάται ότι 1 εκατ τουρίστες από τα πέντε που έρχονταν προ πανδημίας επιλέγουν κατοικίες τέτοιου τύπου ή διαμερίσματα για διαμονή. Ήδη, βέβαια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει βάλει στο στόχαστρο ήδη αυτή τη μορφή της ψηφιακής οικονομίας φιλοδοξώντας να εφαρμόζει κανόνες ανταγωνισμού στα οικοσυστήματα ενώ και η ΑΑΔΕ έχει εξαπολύσει σχετικό φοροκυνηγητό.

Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο πρόεδρος της επιτροπής κ Λιανός ο «σχεδιασμό είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε μία συστηματική χαρτογράφηση των ελληνικών αγορών με σκοπό τη δημοσίευση κάθε 18 μήνες/δύο έτη μίας εκτενούς Έκθεσης για την κατάσταση ανταγωνισμού στην Ελλάδα, η οποία θα απευθύνεται στο Κοινοβούλιο και την εκτελεστική εξουσία και η οποία, πιστεύουμε, θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην προώθηση πολιτικών ανταγωνισμού στην Ελλάδα, στην πιο αποτελεσματική άσκηση του ελεγκτικού μας έργου, αλλά και γενικότερα στον σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών»

Όπως επεσήμανε τότε ο πρόεδρος, η διάταξη που προβλέπεται στο σχέδιο για την τροποποίηση του ν. 3959/2011 αναφέρει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει κανόνες ανταγωνισμού στα οικοσυστήματα και στις πλατφόρμες. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει μεγάλο αριθμό συνεργαζομένων επιχειρήσεων (από μικρό-ιδιοκτήτες σπιτιών που συνεργάζονται με την AirBnB και την Booking.com, ως μάγειρες και διανομείς / delivery), που συνεισφέρουν σημαντικά στην απασχόληση, και δυνητικά και σε φορολογικά έσοδα».

Πάντως ο Πρόεδρος του ΞΕΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του προορισμού Αθήνα γεγονός που πιστοποιείται και από το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο τόνισε ότι παρά το θετικό μομέντουμ μέσα από τα τα συμπεράσματα της έρευνας καταγράφονται και ελλείμματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα πράγματα αισθητά από τότε που ήταν ο ίδιος στη θέση του προέδρου της Ένωσης δίνοντας το στίγμα για το ότι ο τουρισμός της Αθήνας έχει ακόμη δρόμο να διανύσει..

«Παρότι όλοι είμαστε αισιόδοξοι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε για το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να συνοδευτούν κι από την σωστή αντιμετώπιση της αγοράς. Θα πρέπει επιτέλους να νοικοκυρέψουμε την αγορά της Αθήνας. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει ρυθμίσει την οικονομία διαμοιρασμού κι ανακαλύπτουμε καθημερινά να ξεφυτρώνουν νέα καταλύματα τα οποία δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook