Παράταση μείωσης παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

παράταση-μείωσης-παραγωγής-πετρελαί-1436614

Σε συμφωνία για παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2024 κατέληξε ο ΟΠΕΚ+, με τη Σαουδική Αραβία να προχωρά, στο πλαίσιο της συμφωνίας, σε πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία συνήφθη μετά από μακρά διαμάχη με τις αφρικανικές χώρες-μέλη του Οργανισμού, σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους, η οποία καθυστέρησε την έναρξη της διάσκεψης της ομάδας κατά αρκετές ώρες. Η διαφωνία προκάλεσε έναν καταιγισμό παράλληλων συναντήσεων, καθώς οι υπουργοί παζάρευαν τις λεπτομέρειες.

Η αντιπαράθεση προέκυψε επειδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεζαν για μια αλλαγή στη γραμμή βάσης με βάση την οποία μετριούνται οι περικοπές της παραγωγής τους. Η ωφέλεια των ΗΑΕ όμως θα σήμαινε μεγαλύτερα βάρη για τα αφρικανικά κράτη, που θα καλούνταν να εγκαταλείψουν μέρος της αχρησιμοποίητης ποσόστωσής τους – μια πολιτικά δυσάρεστη επιλογή για αυτές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του κινούνται προς νέους περιορισμούς της παραγωγής για να ενισχύσουν τις τιμές, μόλις δύο μήνες μετά την παρουσίαση μιας αιφνιδιαστικής μείωσης.

Η τιμή του αργού αυξήθηκε για λίγο μετά την ανακοίνωση, τον Απρίλιο, νέων περικοπών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+. Έκτοτε, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση επιβάρυναν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, τα οποία υποχώρησαν 11% στη Νέα Υόρκη τον Μάιο.

Ενόψει της συνάντησης της Κυριακής, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είχε προειδοποιήσει όσους στοιχημάτιζαν στην πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου να προσέχουν.

ot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook