Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Χανίων στη Β’βάθμια | «Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης κλιμακώνεται»

Σε κινητοποίηση στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων θα προχωρήσουν οι καθηγητές το μεσημέρι της Παρασκευής, αγωνιζόμενοι ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, «τρέχει» 3ωρη στάση εργασίας από 11:00 έως 14:00.

Η ΕΛΜΕ αγωνίζεται για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό 12χρονο Σχολείο και 2χρονη προσχολική αγωγή για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

«Το ΥΠΑΙΘ με τη β ́ φάση προσλήψεων αναπληρωτών πραγματοποιεί, όπως κι η προηγούμενη κυβέρνηση, προσλήψεις με δόσεις, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου, γιατί υπολείπονται ακόμη και των (λειψών) κενών που καθόρισαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Τα κενά των σχολείων όπως προκύπτουν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (λιγότεροι μαθητές στα τμήματα, ΠΔΣ κ.ά.) και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (επαναφορά ωραρίου 2013, κατάργηση μετακινήσεων σε πάνω από δύο σχολεία κ.ά.) είναι περισσότερα κατά πολλές χιλιάδες. Οι χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η «μονιμότητα» στην αδιοριστία των εκπαιδευτικών θα συνεχιστούν.

Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας που έχουν επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου και εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο εμπαιγμός όλων των κυβερνήσεων σε βάρος των χιλιάδων αναπληρωτών κλιμακώνεται.
Συγκεκριμένα μετά και από τη β φάση προσλήψεων, τα κενά στα Χανιά φτάνουν τους 100
εκπαιδευτικούς, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια του Υπουργείου να φανεί ότι όλα
λειτουργούν «κανονικά». Η κατάσταση για το δημόσιο σχολείο και ιδιαίτερα της επαρχίας θα
επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα μετά και την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης με την οποία καταργεί οποιουδήποτε κίνητρο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ώστε να επιλέξουν τα συγκεκριμένα σχολεία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη χιλιομετρική τους απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού, το υψηλό κόστος ζωής ,τους εξαθλιωμένους μισθούς ,την έλλειψη στέγης και την αδιοριστία έχουν ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, τα σχολεία να υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης και να αυξάνεται η μαθητική διαρροή.

Την ίδια στιγμή η μείωση των μόνιμων εκπαιδευτικών (30.000 αποχώρησαν την τελευταία 10ετία) και η διαχείριση των ελλείψεων με προσλήψεις αναπληρωτών, παίρνει νέες διαστάσεις με την εφαρμογή των νόμων Γαβρόγλου σε Λύκεια και ΕΠΑΛ. Η Κεραμέως στη ραγδαία αύξηση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων, πρόσθεσε με εγκύκλιό της στην αρχή της σχ. χρονιάς την αντιπαιδαγωγική εφαρμογή των συνδιδασκαλιών που είναι εκατοντάδες, με μοναδικό στόχο την μείωση των κενών. Ο νόμος έκτρωμα των απολύσεων, το προσοντολόγιο της πιο σκληρής τιμωρητικής αξιολόγησης, της ανθρωποφαγίας και της απαξίωσης των δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο και τα χρόνια δουλειάς, είναι στρωμένο χαλί για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΝΔ λοιπόν, αφού μεταφέρει για το τέλος του έτους τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, αναστέλλει τη διαδικασία των μόνιμων διορισμών στην Γενική Εκπαίδευση (μόνιμους διορισμούς που κερδίσαμε – επιβάλαμε με δεκάδες κινητοποιήσεις), προτάσσει γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και προωθεί την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών είτε με τον ψηφισμένο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ είτε με νέο νόμο.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα. Με τα σωματεία μας και τις αποφάσεις τους παλεύουμε ενάντια στη συνεχιζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική με κεντρικά αιτήματα τους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις κ.ά

Μαζικά απαντάμε και διεκδικούμε:
 Κάλυψη όλων των κενών και άμεση πρόσληψη των αναπληρωτών που λείπουν από τα
σχολεία, τώρα και σε μία φάση.
 Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Μαζικοί διορισμοί τώρα! Μονιμοποίηση όλων των
αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του
προσοντολογίου.
 Nα δοθούν οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης. Να εγκριθούν τώρα όλες οι αιτήσεις των σχολείων για τη δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης.
 Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Ίσα
δικαιώματα με τους μόνιμους.
 Να λειτουργήσει τώρα η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία.
 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
 Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ‘13 επίπεδα.
 Ελεύθερη επιλογή όλων των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη
διδασκαλία.
 Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές
δυσκολίες
 Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των παιδιών μεταναστών στην πρωινή
σχολική ζώνη με τη λειτουργία επαρκών τμημάτων υποδοχής όπου αυτά φοιτούν..
 Όχι στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία της.
 Όχι στο Νέο Λύκειο των κανόνων της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης.
 Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά των Μ.Κ.
 Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών-αντισυνταξιοδοτικών
νόμων.
 Τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα δεν τα διαπραγματευόμαστε. Να μην περάσει ο
αντισυνδικαλιστικός νόμος.»

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ