Παραμένει το ζήτημα με το ΦΠΑ της ΔΕΔΙΣΑ – Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή του προστίμου

παραμένει-το-ζήτημα-με-το-φπα-της-δεδισ-872782

Νέες εξελίξεις φαίνεται πως έρχονται για το μεγάλο θέμα με το ΦΠΑ στις υπηρεσίες καθαριότητας και τα χρέη που έχουν πιστωθεί στην Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ΑΕ), καθώς σύμφωνα με το νέο πολυνομοσχέδιο, οι εταιρείες θα πιστώνονται με ΦΠΑ για την αποκομιδή και όχι εναπόθεση των σκουπιδιών.

Το θέμα απασχόλησε και το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, κατά τον ορισμό εκπροσώπου για την Γενική Συνέλευση της επιχείρησης, με τον επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας» Γρηγόρη Αρχοντάκη, να ζητά ενημέρωση για το αν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδρηράκη, παρά την αρχική διαβεβαίωση του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου ότι θα γίνει απαλλαγή του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αποκομιδής και εναπόθεσης των απορριμάτων, η νέα νομοθεσία κάθε άλλο παρά λύνει το θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει πλέον τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν ιδιώτες τις υπηρεσίες αποκομιδής των σκουπιδιών στους δήμους κι έτσι το ΦΠΑ παραμένει, απαλλάσσοντας μόνο τις υπηρεσίες εναπόθεσης των σκουπιδιών.

Ο κ. Αρχοντάκης σχολίασε και την στάση της δημοτικής αρχής απέναντί τους το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας πως «τότε σπεύσατε να μας μαλώσετε αν και σας λέγαμε ότι το θέμα δεν είναι εύκολο», ενώ άσκησε κριτική και στην απελθούσα διοίκηση της Επιχείρησης μιλώντας για ολέθρια λάθη, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη του πρώην Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα, που τόνισε ότι η απαλλαγή του προστίμου των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των Χανιωτών.

Το θέμα πλέον θα λυθεί με συγκεκριμένη εγκύκλιο ενώ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση γμε αναδρομική ισχύ για τη δική μας περίπτωση, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Σημανδηράκης ενώ τόνισε ότι οι συνεχείς επαφές με το Υπουργείο και τα στελέχη της ΑΑΔΕ, θα αποδώσουν και θα υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Άρης Παπαδογιάννης, τόνισε ότι η ΔΕΔΙΣΑ είναι επιχείρηση-πρότυπο σε όλη την Ελλάδα, ενώ ζήτησε να συμμετέχει εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο Δ.Σ. ως είθισται. Με τη σειρά του ο Ευτύχης Δαμιανάκης, μίλησε για την ανάγκη να λυθεί προς όφελος του Δήμου το ζήτημα, ενώ ο Γιάννης Σαρρής εξήρε τη σημασία για δικαίωση του Δήμου ηθικά και νομικά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook