Παράλληλο μηχανογραφικό: Ποιες είναι οι 52 σχολές των δημόσιων ΙΕΚ

παράλληλο-μηχανογραφικό-ποιες-είναι-1099617

Για πρώτη φορά, φέτος δίνεται στους υποψήφιους η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτησή τους σε δημόσιο ΙΕΚ.

Μάλιστα, στο παράλληλο μηχανογραφικό του έτους 2020-2021 συμπεριλαμβάνονται 52 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, καθώς και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους.

Σημειώνεται ότι οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό καθορίζονται με την Απόφαση Κ5/62224/ ΦΕΚ Β’ 2428, 7-6-2021 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε επίσης⇒ Νέες ευκαιρίες και ειδικότητες προσφέρουν τα δημόσια ΙΕΚ

Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ. Γεώργιος Βούτσινος, εξήγησε ότι φέτος προβλέπεται για πρώτη φορά, ταυτόχρονα με το τυπικό μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καθιέρωση παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή και φοίτηση ενδιαφερόμενων υποψηφίων στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Δηλαδή, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στα πανεπιστήμια (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης) και θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και συγκεκριμένες ειδικότητες ανά δημόσιο ΙΕΚ.

Υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο θα δοθούν περίπου 6.000 θέσεις σε ΙΕΚ. Μηχανογραφικό για ΙΕΚ θα μπορούν να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι, ωστόσο είναι σαφές ότι θα το επιλέξουν εκείνοι που θα έχουν χαμηλή βαθμολογία η οποία πιθανόν να μην είναι επαρκής για να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, ύστερα από την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Αυτό είναι όμως και το στοίχημα του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή να πείσει για την αξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«Εκεί πρέπει να δώσουμε βάρος. Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εφαλτήριο για τη χώρα, κυρίως μέσω της θεμελίωσης της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και συνακόλουθα της περαιτέρω θεσμικής ενδυνάμωσης των ΙΕΚ με επίσημους φορείς και δομές απασχόλησης», λέει στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) κ. Ιωάννα Λυτρίβη.

Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η Επαγγελματική Κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική διαδρομή, με δυναμικές επαγγελματικές προοπτικές.

«Με τη συνολική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναδεικνύουμε στην πραγματικότητα τους πολλαπλούς εκπαιδευτικούς δόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέες και οι νέοι μας, υπηρετώντας τις κλίσεις, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις προοπτικές που παρέχουν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ, στις οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook