Παραλίες της Βόρειας Ευρώπης που σε αφήνουν άφωνο με την ομορφιά τους

παραλίες-της-βόρειας-ευρώπης-που-σε-αφ-1066187

Την ώρα που όλοι αγαπάμε τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά, το σήμα-κατατεθέν της εξωτικής ομορφιάς, οι περισσότεροι από μας εκτιμούμε το φυσικό κάλλος σε ό,τι περιτύλιγμα κι αν είναι κλεισμένο.

Και η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη δεν στερείται από παράκτια μαγεία, κάθε άλλο, απλώς είναι συνυφασμένη με τον μεσογειακό νότο της ηπείρου. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, οι ακτές της Αδριατικής, η Κυανή Ακτή κ.λπ. κρύβουν πολλά φυσικά διαμάντια εντός τους, ώστε όλοι να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Αυτό κάνει όμως και ο ευρωπαϊκός βορράς, με τρόπο ωστόσο ολότελα διαφορετικό. Εδώ το σκηνικό αλλάζει, αγριεύει συνήθως, συνεχίζοντας όμως να χαρίζει απλόχερες δόσεις κάλλους και αναψυχής.

Εδώ οι παραλίες προσφέρουν πράγματα διαφορετικά από κρυστάλλινα νερά και χρυσή άμμο. Οι περισσότερες δεν είναι μάλιστα μυστικό, θα τις συναντήσεις στις ομορφότερες της Ευρώπης. Και σίγουρα στις πιο ασυνήθιστες.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ακτές στα όρια ή και πάνω από τον… Αρκτικό Κύκλο.

Reynisfjara – Ισλανδία

Είναι γεγονός ότι η Ισλανδία δεν είναι το πρώτο μέρος που έρχεται στον νου όταν σκέφτεσαι όμορφες παραλίες και είναι κρίμα. Τέτοια θεατρικότητα σε σκηνικό παραλίας πού θα ξαναβρείς! Εδώ δεν θα δεις φοίνικες, παρά κατάμαυρη άμμο σαν χαβιάρι και κάτι στήλες από βασάλτη, ένα εντελώς διαφορετικό παραθεριστικό σκηνικό.

Η πιο διάσημη από τις νότιες παραλίες της Ισλανδίας είναι φυσικά παιδί ηφαιστειογενούς δράσης. Είναι άγρια, τραχιά και από κάθε άποψη επιβλητική. Ο αγριεμένος Βόρειος Ατλαντικός χτυπά μανιασμένα τις περισσότερες φορές την κατάμαυρη ακτή και τις απολήξεις του βασάλτη, που μοιάζουν φιλοτεχνημένες από ανθρώπου χέρι.

Μπάνιο δεν κάνεις εδώ. Ο επισκέπτης συμβουλεύεται μάλιστα να μη γυρνά ποτέ την πλάτη του στο ύπουλο κύμα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παραλία που τη χαίρεσαι ακόμα και το βράδυ, όταν κάνει την εμφάνισή του το Βόρειο Σέλας…

Giant’s Causeway – Βόρεια Ιρλανδία

Εδώ έχουμε ένα από τα φυσικά θαύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, κάπου 40.000 εξάγωνες απολήξεις βασάλτη που βγαίνουν από τη στεριά και το νερό και κάνουν τη φύση να μοιάζει με παζλ. Είναι ένα θέαμα μοναδικό στον κόσμο, σαν σκαλισμένα φυσικά σκαλοπάτια που σε φτάνουν ως τη θάλασσα.

Στη βόρεια ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας υπάρχει λοιπόν μια παραλία γεμάτη θρύλους και λαϊκές διηγήσεις. Στην πραγματικότητα δεν ευθύνονται οι μυθολογικοί γίγαντες, αλλά η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από 60 εκατ. χρόνια. Μνημείο της UNESCO για τη μοναδικότητά της, είναι εκπληκτική όπως κι αν τη δεις.

Μια παραδοξότητα που προβληματίζει και μαγεύει την ίδια στιγμή…

Durdle Door – Ντόρσετ, Αγγλία

Κατά μήκος της περίφημης Jurassic Coast στα στενά της Μάγχης, μιας ακτογραμμής δεκάδων χιλιομέτρων που έχει άφθονα απολιθώματα από την Τριαδική, Ιουρασική και Κρητιδική Περίοδο, θα συναντήσει κανείς το πρώτο μέρος της Αγγλίας που περιλήφθηκε στα μνημεία της UNESCO. Είναι αυτή η επιβλητική καμάρα από ασβεστόλιθο που χαρίζει τη γραφικότητα στην παραλία.

Εδώ ο διαβόητος αέρας του βρετανικού καλοκαιριού κόβει εντελώς, με την απανεμιά, τη χρυσή άμμο και την ομορφιά του τοπίου να γεννούν έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Αγγλίας. Καθόλου δύσκολο να δεις γιατί έχει εμπνεύσει τόσους βρετανούς ποιητές και συγγραφείς για χρόνια και χρόνια…

Tenby Harbour – Ουαλία

Το Tenby είναι ένα παραλιακό φρούριο της Ουαλίας και μεταξύ της παλιάς μεσαιωνικής πόλης και του προστατευμένου λόφου θα συναντήσει κανείς ένα μικρό διαμάντι. Τη μικρή αυτή παραλία, φωλιασμένη κάτω από το γραφικό χωριό, μέσα στα χρώματα και τα κάστρα. Αλλά και μέσα στην Ιστορία, καθώς το φρούριο στέκεται αγέρωχο από τον 13ο αιώνα.

Οι αμμουδερές παραλίες του λιμανιού είναι γνωστότατες και πολυσύχναστες, καθώς συνδυάζουν το παλιό και το νέο. Το λιμάνι περιβάλλεται μάλιστα από μεγάλη παραλία 4 χιλιομέτρων, όλοι προτιμούν όμως τη μικρή αυτή αμμουδιά κάτω από το κάστρο. Το μόνο θέμα; Η παλίρροια, που άλλοτε τη μεγαλώνει και την άλλοτε την καταπίνει κάτω από τα νερά…

Ιle Vierge – Βρετάνη, Γαλλία

Ένα μικροσκοπικό νησάκι στο απόλυτο νοτιοδυτικό άκρο των Στενών της Μάγχης κόβει την ανάσα με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά του! Ναι, σωστά διαβάζετε, το μεσογειακό σκηνικό ταξίδεψε μέχρι το νησάκι της Βρετάνης, που θα το βρεις με διάφορα ονόματα (Virgin Island, Point of Saint Hernot), η μαγεία παραμένει ωστόσο η ίδια.

Ένα παράξενο και αναπάντεχο μέρος για τον ευρωπαϊκό Βορρά, αναμφίβολα, το νησάκι των 15 στρεμμάτων βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από τις ακτές της βόρειας Γαλλίας, θυμίζοντας πολύ το σκηνικό που επικρατεί στις νότιες και μεσογειακές ακτές της. Ένα φυσικό στολίδι που σε καλεί να έρθεις με τη μάσκα και τον καταδυτικό εξοπλισμό σου, καθώς έχει άλλες τόσες ομορφιές και κάτω από την επιφάνεια των νερών.

Faro Island – Σουηδία

Όπως ακριβώς και ο διασημότερος από τους 570 κατοίκους του, ο κορυφαίος σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέγκμαν, το Faro είναι απομακρυσμένο και δύσκολα προσβάσιμο. Στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Σουηδίας, χρειάζεσαι αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο, αυτοκίνητο και δύο φέρι μποτ για να φτάσεις εκεί. Γι’ αυτό και το προτιμούσε ο ερημίτης Μπέργκμαν.

Εδώ δεν βρεις τράπεζα, ΑΤΜ, ασθενοφόρο, γιατρό ή αστυνομικό, ένα σχολείο όλο κι όλο έχει που κι αυτό έκλεισε πριν από κάποια χρόνια. Θα βρεις όμως τις ομορφότερες παραλίες της Βαλτικής! Γι’ αυτό και παραμένει δημοφιλέστατος καλοκαιρινός προορισμός για τους Σουηδούς, καθώς είναι γραφικότατο, ιδιαίτερο και πανέμορφο.

Έτσι είναι και οι παραλίες του, με σμιλευμένους ασβεστόλιθους και όρθιους βράχους στις ακτές. Πώς να μην το ερωτευτεί ο Μπέργκμαν και να γυρίσει έξι ταινίες εκεί;

Rugen Island – Γερμανία

Παραμένοντας στη Βαλτική, στις βορειοανατολικές ακτές της Γερμανίας αυτή τη φορά, εκεί υπάρχει ένα νησί, το μεγαλύτερο νησί της Γερμανίας, που τιμούσαν άλλοτε μανιωδώς οι αριστοκράτες και η ελίτ. Στη μακρά ακτογραμμή του θα βρεις ένα μπουκέτο από παραλίες με λευκή άμμο και εξίσου λευκό διάκοσμο, ευγενική χορηγία των πλούσιων σε ανθρακικό ασβέστιο πετρωμάτων της περιοχής.

Ο αλλοτινός παιδότοπος της γερμανικής πλουτοκρατίας θυμίζει σε κάθε βήμα την πλούσια ιστορία του και ειδικά οι παραλίες του νοτιοανατολικού τμήματός του, οι οποίες διατηρούν τα περασμένα μεγαλεία και την ανέγγιχτη ομορφιά.

Kvalvika – Lofoten Islands, Νορβηγία

Το περίφημο αρχιπέλαγος της Νορβηγίας με το χαρακτηριστικό τοπίο βρίσκεται 170 χιλιόμετρα μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, απέχοντας μόλις 2.400 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο. Μια από τις βορειότερες κατοικημένες περιοχές της Γης είναι γνωστή για τις πανύψηλες βουνοκορφές, την ανοιχτή θάλασσα, τα εντυπωσιακά φιόρδ και τις παρθένες παραλίες.

Και μία από αυτές, εντελώς μαγευτική, είναι η Kvalvika, στη βόρεια ακτή του νησιωτικού διαμερίσματος Moskenes, που προσφέρει ένα θέαμα μοναδικό στον κόσμο. Και καθόλου μοναδικό στα Lofoten, που το σκηνικό με τους πανύψηλους κατακόρυφους βράχους που χύνονται στη θάλασσα επαναλαμβάνεται σχεδόν ψυχαναγκαστικά.

Μην περιμένεις βέβαια ηλιόλουστες παραλίες και γαλαζοπράσινα νερά, είσαι μέσα στον Αρκτικό Κύκλο! Φτάνεις μόνο με τα πόδια, έπειτα από πεζοπορία μίας ώρας, και νιώθεις πως είσαι στο τέλος του κόσμου. Και πιθανότατα είσαι. Από τα τέλη Μαΐου ως και τα μέσα Ιουλίου, ο ήλιος δεν θα δύσει ποτέ. Μπάνιο δεν θα κάνεις εδώ, θα απολαύσεις όμως τη μαγεία του τοπίου και το βορειότερο free camping του κόσμου…

Luskentyre Sands – Εβρίδες, Σκοτία

Πάνω από 500 νησιά απαρτίζουν το σύμπλεγμα των Εβρίδων στις ακτές της Σκοτίας. Και στις Εξωτερικές Εβρίδες συναντά κανείς το νησί Λιούις και Χάρις, που φημίζεται για τις καλύτερες παραλίες του αρχιπελάγους. Ειδικά το νότιο και πιο ορεινό τμήμα του νησιού, του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος, γνωστό και ως Isle of Harris (αναφέρονται συχνά ως ξεχωριστά νησιά, ενώ είναι ένα).

Ένα θερμό ρεύμα του Ατλαντικού κάνει όλες τις Εβρίδες εντυπωσιακά και αναπάντεχα θερμές στα νερά τους. Αν ψάχνεις τη γνωστότερη, αυτή είναι η παραλία Luskentyre Sands, στη δυτική ακτή του νησιού. Είναι από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες παραλίες των Εβρίδων, με χιλιόμετρα λευκής άμμου και γαλαζοπράσινων νερών!

Tisvilde – Δανία

Με χαλαρά και ανεπιτήδευτα παραλιακά θέρετρα και το ημερήσιο φως να διαρκεί πολύ μετά τις 10:00 μ.μ., οι βόρειες ακτές της Δανίας παραμένουν ιδανικές για όποιον αναζητεί χαλάρωση με αυθεντικό τρόπο. Και καμιά ώρα στα βόρεια της Κοπεγχάγης (60 χιλιόμετρα) θα βρει κανείς το στολίδι της περιοχής, το χωριό Tisvilde.

Ως Tisvildeleje είναι γνωστή η παραλιακή περιοχή, που συνορεύει με ένα από τα μεγαλύτερα δάση της Δανίας και καλεί σε αναψυχή έξω από τα καθιερωμένα. Αμμόλοφοι, ψιλή άμμος, γυμνό μπάνιο και πρόγευμα στην παραλία θα βρεις εδώ, αλλά και τις ακριβότερες τιμές στα καταλύματα όλης της Δανίας. Η χαλαρότητα έχει κάποιες φορές υψηλό τίμημα…

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook