Παραγωγοί δείχνουν τον δρόμο της καλλιέργειας κηπευτικών σε αγρότες από τη Μακεδονία – Ο λόγος που επισκέπτονται την Ιεράπετρα

παραγωγοί-δείχνουν-τον-δρόμο-της-καλλ-1643233

Η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει μετά από 50 και πλέον χρόνια εντατικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών οι αγρότες της Ιεράπετρας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι προηγμένες σε αυτόν τον τομέα χώρες όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και το Ισραήλ.

Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά τη θερμοκηπιακή Ιεράπετρα επισκέπτονται ομάδες παραγωγών κηπευτικών από την υπόλοιπη Ελλάδα, τη Δυτική Κρήτη και από άλλες χώρες της Ευρώπης, για να δουν τους τύπους των θερμοκηπίων που κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή, τους τρόπους και τα είδη της καλλιέργειας, τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς, την συσκευασία, τη δημοπρασία των κηπευτικών, την εμπορία και την εξαγωγή τους.

Στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ιεράπετρα, τη δεκαετία του 1970-1980 αλλά και μεταγενέστερα, οι οραματιστές γεωπόνοι και οι πιο σύγχρονοι αγρότες της εποχής εκείνης έκαναν πάρα πολύ συχνά εκπαιδευτικά ταξίδια σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και το Ισραήλ για να πάρουν μυστικά, γνώση και εμπειρία, από τους αγρότες αυτών των χωρών που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα την ανάπτυξη των καλλιεργειών κηπευτικών υπό κάλυψη. Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα και έφτασε πλέον η εποχή που και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου επένδυσαν στην Ιεράπετρα φτιάχνοντας τα πειραματικά τους θερμοκήπια, αλλά και οι ίδιοι οι πιο έμπειροι παραγωγοί και γεωπόνοι έγιναν εκπαιδευτές των επισκεπτών αγροτών από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από τη Δυτική Κρήτη.

Στην Ιεράπετρα βρέθηκαν το τελευταίο τριήμερο τρεις νεαροί αγρότες από την Πιερία και την Ημαθία που φιλοξενήθηκαν από την οικογένεια του αγρότη Νίκου Φουντουλάκη και έκαναν πολλές επισκέψεις σε θερμοκήπια παραγωγών και γεωπόνων καθώς και σε νέους πειραματικούς σταθμούς όπου δοκιμάζονται καινούργια υβρίδια κηπευτικών.

Πρόκειται για τον 33χρονο γεωπόνο –παραγωγό Νίκο Σάββα από τον Λόφο Πιερίας και τους 26χρονους αγρότες Γρηγόρη και Ηλία Κρομύδα από τη Σφηκιά Ημαθίας.

Οι τρεις νέοι παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα έμειναν κατενθουσιασμένοι από την υποδοχή και τη φιλοξενία των Ιεραπετριτών, για τους οποίους μας μίλησαν με λόγια θαυμασμού.

«Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε αποκτήσει πολλούς φίλους και συνεργάτες στην Ιεράπετρα, πάνω στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας των κηπευτικών, τα οποία εμείς καλλιεργούμε σε μεγαλύτερα υψόμετρα το καλοκαίρι και μόνο στην ύπαιθρο προς το παρόν. Ίσως κάποτε στο μέλλον να δοκιμάσουμε την καλλιέργεια σε διχτυοκήπια τα οποία μας ταιριάζουν περισσότερο λόγω των ιδιαίτερων κρύων καιρικών συνθηκών. Εμείς θα αρχίσουμε φέτος τις φυτεύσεις κυρίως της καλοκαιρινής ντομάτας και των άλλων κηπευτικών στις αρχές Απριλίου εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Πέρυσι πήγαμε πάρα πολύ καλά στις καλοκαιρινές καλλιέργειες των υπαίθριων κηπευτικών, γιατί ακόμα και μέχρι τον Νοέμβριο ο καλός καιρός και οι υψηλές για εκείνη την εποχή θερμοκρασίες μας επέτρεψαν να πάρουμε μεγαλύτερο όγκο παραγωγής ανά στρέμμα , αλλά αυτό δεν συμβαίνει κάθε χρόνο.

Χαιρόμαστε που οι φίλοι Ιεραπετρίτες αγρότες δεν μας βλέπουν σαν ανταγωνιστές αλλά σαν συναδέλφους. Μας καλοδέχτηκαν, μας φιλοξένησαν, μας έδειξαν πως δουλεύουν, μας είπαν κάποια από τα μυστικά της κάθε καλλιέργειας και μας έδειξαν έναν διαφορετικό τρόπο δημοπράτησης των κηπευτικών που παράγουν, πράγμα το οποίο δεν το έχουμε στον τόπο μας. Εμείς παράγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν κλείσει την καλλιεργητική σεζόν και προετοιμάζονται για τις φθινοπωρινές και τις χειμωνιάτικες καλλιέργειες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κι εμείς στον τόπο μας είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Κρήτης. Ο καιρός είναι και σε εμάς ο σοβαρότερος παράγοντας, που αν είναι ευνοϊκός πάει καλά η σαιζόν. Έχουμε κι εμείς πολλά προβλήματα με την έλλειψη εργατών γης, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη», μας είπαν οι τρεις φιλοξενούμενοι στην Ιεράπετρα νέοι αγρότες, που αναχωρώντας από το λιμάνι του Ηρακλείου το απόγευμα της Δευτέρας, υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν στην Ιεράπετρα με την πρώτη ευκαιρία.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook