Παραδοχή-σοκ από τον Άδωνι για το δράμα της Θεσσαλονίκης | Video

παραδοχή-σοκ-από-τον-άδωνι-για-το-δράμα-1160108

Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η ελαφρότητα και η κυνικότητα με την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης επέλεξε να τοποθετηθεί για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά το «ιερό αντάρτικο» της Εκκλησίας στα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε αυτό το οποίο έχει καταγγελθεί εδώ και μήνες για τη Θεσσαλονίκη, ότι η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτά στις εισηγήσεις των λοιμοξιωλόγων για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο λόγος που δεν έλαβε αποφάσεις τότε η κυβέρνηση ήταν ο… σεβασμός προς την Ορθοδοξία, προσθέτοντας ότι αυτό το λάθος προσπαθεί να προλάβει τώρα η κυβέρνηση με τη γιορτή των Θεοφανείων.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη και με αυτή την παραδοχή, πάντως, ο υπουργός φρόντισε να αφήσει αιχμές για την τότε διαχείριση της κατάστασης από την Εκκλησία λέγοντας ότι «κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανείων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο lockdown».

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικές οι ευθύνες τους

Τα λόγια του Α. Γεωργιάδη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για χυδαία ψέματα από πλευράς πρωθυπουργού και για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Αναλυτικά:

Η κυνική ομολογία του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα η πόλη να θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας, επιβεβαιώνει τα χυδαία ψέματα του κ. Μητσοτάκη που έλεγε σε συνέντευξή του στον Alpha πως «κανένας ειδικός δεν μας το είχε υποδείξει».

Επιβεβαιώνει όμως και κάτι χειρότερο: Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της Επιτροπής και των ειδικών, βάζοντας το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση να μην ληφθούν μέτρα για την μεγάλη θρησκευτική εορτή της Θεσσαλονίκης, θεωρείται ως ένας από τους βασικότερους παράγοντες της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή βιώνουν από τον Νοέμβριο δραματικές στιγμές με χιλιάδες νεκρούς, lockdown και νοσοκομεία στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει προσπαθήσει πολλάκις εδώ και μήνες να απορρίψει την όποια κριτική για το ζήτημα της Θεσσαλονίκης, επιρρίπτοντας, όπως πάντα, τις ευθύνες στους πολίτες, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους λοιμωξιολόγους.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού στην «ανέμελη» συνέντευξή του στον Alpha όταν είχε παραδεχθεί μεν ότι θα έκλεινε τη Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα, αλλά είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρχαν εισηγήσεις ειδικών για κλείσιμο της περιοχής.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα

«Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα είναι εύλογο, κ. Σρόιτερ. Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό. Προφανώς υπήρχε μία διασπορά την οποία δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε.

Την είδαμε όταν αυξήθηκαν εκθετικά τα κρούσματα στις εντατικές και τότε πήραμε δραστικά μέτρα. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθούμε με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα. Ενοχλούμαι από όλη αυτή τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία. Είναι λάθος να αμφισβητούμε την αξιοπιστία των δεδομένων. Κανείς ειδικός δεν το έχει κάνει και δεν πρέπει να το κάνουμε γιατί υπονομεύουμε επί της ουσίας τους ίδιους τους επιστήμονες οι οποίοι μας συμβουλεύουν. Κατά συνέπεια, εκ των υστέρων, όπως έχω πει και στη Βουλή, θα έπρεπε ίσως τη Θεσσαλονίκη να την είχαμε κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα. Όμως είναι βέβαιο ότι έπαιξε ένα ρόλο και ο χειμώνας. Ο κόσμος έμεινε στα σπίτια του περισσότερο. Και πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις -και θέλω να το τονίσω αυτό- όσο στην περιφέρεια, στην επαρχία, στα χωριά, όπου εκ των πραγμάτων η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή και ίσως ο κόσμος αισθάνεται ότι μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Κάνω λοιπόν μία έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, διότι στη Βόρειο Ελλάδα δεχτήκαμε μία πίεση μεγάλη σε περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία ενισχύθηκαν πάρα πολύ από την Πολιτεία, αλλά είναι δεδομένο ότι δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια μεγάλη έξαρση.»

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook