Παραδοχή «βόμβα» Τόμσεν για τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα: «Η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να γίνει το 2010»

παραδοχή-βόμβα-τόμσεν-για-τα-λάθη-το-496546

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έπρεπε να γίνει το 2010, τονίζει ο πρώην διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Ο Πόουλ Τόμσεν υποστηρίζει ότι έπρεπε για το ελληνικό χρέος να γίνει αναδιάρθρωση την περίοδο του 2010, ενώ θεωρεί πως η δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας θα απαιτήσει ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο πρώην διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» εν όψει συμμετοχής του σε συνέδριο του Economist και τόνισε πως απορρίπτει κατηγορηματικά τον κίνδυνο να χρειαστεί η χώρα ένα νέο Μνημόνιο.

Μάλιστα, απάντησε εάν έγιναν λάθη από την Ευρώπη και το ΔΝΤ και αναφέρθηκε στα τρία Μνημόνια που υπέγραψε η Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σίγουρα βλέπω διαφορετικά το πρόβλημα απ’ ό,τι το 2010. Ουσιαστικά, το πρόβλημα είναι ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν μια πολιτική απόφαση που δεν είχε καμία βάση στην οικονομική πραγματικότητα.

Η ιδέα που ήταν τότε δημοφιλής στους οικονομολόγους, ότι η υιοθέτηση ενός ονομαστικού ζουρλομανδύα (nominal straitjacket) με τη μορφή ενός κοινού νομίσματος θα ανάγκαζε να υποστηριχθούν πολιτικά οι προαναφερθείσες μεταρρυθμίσεις, αποδείχθηκε ψευδαίσθηση.

Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ότι η ευρωζώνη δεν σημειώνει πρόοδο στο να ξεπεράσει τα προβλήματα διακυβέρνησης που προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν είναι πολιτική ένωση, το διακριτό χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει από άλλες μεγάλες νομισματικές περιοχές και είναι η πηγή του εγγενούς προβλήματος σταθερότητας. Και δεν σημειώνει πρόοδο η Ευρώπη ούτε στην επιβολή της συμμόρφωσης με τους αδύναμους κανόνες που θεσπίστηκαν ως υποκατάστατο μιας πολιτικής ένωσης, αντιθέτως.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν βλέπω πώς η Ευρώπη θα σημειώσει πρόοδο για να ξεπεραστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα που διέπουν τον κατακερματισμό Βορρά – Νότου και πιστεύω ότι η κρίση του COVID-19 θα αυξήσει αυτόν τον κατακερματισμό, παρά τις επιχορηγήσεις και την αμοιβαιοποίηση χρέους.

Όπως το βλέπω τώρα, θα ήμουν πολύ πιο δυναμικός στο να υποστηρίξω αναδιάρθρωση του χρέους ήδη το 2010. Αποδέχομαι ότι αυτό θα ήταν επικίνδυνο τότε ελλείψει μηχανισμών ασφάλειας, αλλά τουλάχιστον θα έπρεπε να επιμείνουμε σε μια κατανόηση με τους ευρωπαίους πιστωτές ότι το χρέος θα αναδιαρθρωνόταν μόλις παρουσιάζονταν τέτοιοι μηχανισμοί ασφάλειας. Μολονότι το ΔΝΤ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα καθυστερημένα, άλλοι φαίνεται να μην έχουν φτάσει εκεί ακόμα».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook