Πάπας Φραγκίσκος: Ηχηρό μήνυμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών – Κατήγγειλε τις εθνικιστικές διεκδικήσεις

πάπας-φραγκίσκος-ηχηρό-μήνυμα-υπέρ-τη-1330832
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εκτενή αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη μεγάλη της σημασία, όπως και στο προσφυγικό, έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο,

Κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον, μεταξύ άλλων, και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, κανοαντας έναν παραλληλισμό με την Οδύσσεια.

«Οι προκλήσεις απαιτούν να συνεργαστούμε συγκεκριμένα και ενεργά. Η διεθνής κοινότητα το χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δε θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις. Η πολιτική το χρειάζεται να για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Μπορεί να φαίνεται μία ουτοπία, ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μία ταραγμένη θάλασσα, μία μακρά και άπιαστη οδύσσεια. Ωστόσο τούτο το ταξίδι σε μία θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός» σημείωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Και συνέχισε:

«Από αυτήν την άποψη θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Στην Αθήνα ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι ένα πολιτικό ον, εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να χτιστεί ένα κοινό σπίτι, η Ευρώπη», ανέφερε ο Πάπας.

«Σήμερα ωστόσο η δημοκρατία υποχωρεί παγκόσμια» είπε και σημείωσε ότι για αυτό ευθύνεται η απόσταση των ανθρώπων από τους θεσμούς, ο φόβος της απώλειας της ταυτότητας, η έξαρση των εθνικισμών.

«Η κατεύθυνση που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η ενίσχυση των ευάλωτων. Χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά προς την κοινωνική ισότητα. Τα βήματα που πρέπει να διανύσουμε είναι από την ιδεοληψία στη συμμετοχή. Από το Εγώ στον Άλλον», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό ζήτημα, αποκαλώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αδερφούς μας και κάλεσε την Ευρώπη να τους αντιμετωπίσει ως τέτοιους. Μίλησε για αναβλητικότητα από την πλευρά της ΕΕ. Όπως είπε η Ευρώπη πλέον έχει χωριστεί σε Βορά και Νότο

«Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ του Νότου και του Βορά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους. Περισσότερο από ένα εμπόδιο για το παρόν συνιστά μια εγγύηση για το μέλλον.

Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές μιας σύγχρονης Οδύσσειας. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αντιξοότητα. Όπως είπε, στην περίπτωση της Ελλάδας, αποτελεί επίσης μία πρόκληση που συνεπάγεται κατάλληλες δράσεις, αναφερόμενος στις εκστρατείες για τον εμβολιασμό και στις θυσίες των πολιτών, όπως ανέφερε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook