Παπαγάλος έμαθε να παίζει γκολφ και εξαπάτησε τους επιστήμονες

παπαγάλος-έμαθε-να-παίζει-γκολφ-και-εξ-1381140

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής της Βιέννης μελέτησαν την ικανότητα των παπαγάλων να χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά εργαλεία, ως ένα αντικείμενο. Ένας εκ των 11 που μετείχαν στη δοκιμασία, έμαθε να παίζει γκολφ.

Η αρχική απορία ενδεχομένως να είναι “γιατί να βάλουν οι επιστήμονες παπαγάλους να παίξουν γκολφ;”. Και προφανώς έχει βάση. Πριν δούμε τι είχαν στο μυαλό τους οι 000 ας δούμε, ποιο είδος εκπαίδευσαν: ήταν γκόφιν κακάτου, μέλη μιας εκ των τριών ‘οικογενειών’ (κακατουίδες) των 386 ταξινομημένων ειδών παπαγάλων. Αρκετά από τα είδη αυτής της οικογένειας, θεωρούνται απειλούμενα λόγω ενός συνδυασμού απώλειας οικοτόπου και αιχμαλωσίας για το εμπόριο άγριων πτηνών.

Οι ερευνητές του Goffin Lab, ερευνητικού κέντρου Messerli που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής της Βιέννης, ήθελαν να διαπιστώσουν αν οι παπαγάλοι αυτοί μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν μαζί πολλά διαφορετικά αντικείμενα, ως ένα εργαλείο. Ο Figaro εμφανίζεται έτσι, να παίζει γκολφ και μάλιστα, με χαρακτηριστική ευκολία.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η ικανότητα χρήσης πολλών αντικειμένων, σε ένα εργαλείο είναι κάτι αρκετά σπάνιο μεταξύ των ζώων και ότι μελέτες τέτοιων συμπεριφορών σε πτηνά, μπορούν να ρίξουν φως στο πώς οι άνθρωποι μάθαμε να χρησιμοποιούμε τα δικά μας εργαλεία. “Σκεφτείτε πως το τσεκούρι, για παράδειγμα, έχει μεταλλικό κεφάλι, πάνω σε ξύλινη λαβή, οπότε είναι σύνθετο εργαλείο” έγραψε η επικεφαλής του εργαστηρίου, Alice Auersperg.

Ο συμπαθής Figaro αντιμετώπισε και προκλήσεις, καθώς οι επιστήμονες άλλαζαν τα εργαλεία, αλλά εκείνος έβρισκε τη λύση. Ήταν ο μόνος εκ των 11 παπαγάλων που κλήθηκαν να διαχειριστούν διάφορα tasks (με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας) που έλυσε το γρίφο του γκολφ. Οι ερευνητές τον είδαν και να τους εξαπατά, καθώς βρήκε τρόπο να δημιουργήσει εργαλείο που θα οδηγούσε στην κατάρρευση της πλατφόρμας που είχε μπροστά του, χωρίς να χρειαστεί να παίξει γκολφ!

“Ήταν η πιο εκπληκτική πτυχή της προσέγγισης των παπαγάλων, ως προς την επίλυση των προβλημάτων που τους βάλαμε να λύσουν”. Όλα αυτά αναφέρονται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου στο Scientific Reports.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook