Παπαευαγγέλου: Δύο δόσεις εμβολίου στα παιδιά 12 -15 ετών – Να μην ανησυχούν οι γονείς

παπαευαγγέλου-δύο-δόσεις-εμβολίου-στ-1257571
AP Photo / Damian Dovarganes

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ηλικία 12-15 ετών. Τι ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού ανοίγει στις 30 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά θεωρούνται πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κινδυνεύουν τα ευάλωτα άτομα.

Επίσης τα παιδιά αποτελούν και αίτιο επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία και εμποδίζει τη δια ζώσης σχολική διαδικασία. Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις

Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών, και συστήνεται στους γονείς.

Σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί για τις ηλικίες αυτές το εμβόλιο της Pfizer ενώ πριν 3 μέρες ο ΕΜΑ ενέκρινε και το Moderna για ηλικίες 12-17 ετών.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα δεδομένα ασφάλειας αφορούν την ηλικιακή ομάδα 12 -15 ετών και σημείωσε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας αφορούν κυρίως σε αγόρια 16 ετών μετά την δεύτερη δόση, με συμπτώματα, όμως ήπια.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα παιδιά 12-17 ετών, ενώ αναφερόμενη στην μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι «βλέπουμε πολλά κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών», ξεκαθαρίζοντας ότι τα παιδιά 12 -15 ετών θα κάνουν δυο δόσεις εμβολίου.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας είπε πως θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ενώ σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομείο και στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Ωστόσο, όπως είπε δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα του προηγούμενου Απριλίου.

«Αισιοδοξούμε ότι το νέο κύμα θα είναι πιο ήπιο σε νοσηλείες», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, δήλωσε σίγουρη ότι τα παιδιά όταν γυρίσουν από τις διακοπές θα εμβολιαστούν, ενώ κάλεσε τους γονείς να μην ανησυχούν για τα εμβόλια.

«Μας πληγώνει όταν ένας υγειονομικός μιλάει κατά των εμβολίων», είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οι πολίτες να ακούν τα θεσμικά όργανα», ενώ σημείωσε ότι «τα παιδιά αφού εμβολιαστούν αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα».

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook