Παπαδογιάννης: Η πρόταση που έρχεται στο Δ.Σ. Χανίων για τις «Χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη», δεν μπορεί να τεκμηριωθεί

Καλούμαστε σήμερα, ημέρα Παρασκευή, 20/8/2021, στην «καρδιά» του καλοκαιριού να λάβουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση, για ένα εξόχως σημαντικό θέμα που αφορά τις «Χρήσεις γης στην παλιά πόλη Χανίων» , το οποίο έρχεται ορθά ως μοναδικό, στη συνεδρίαση του σώματος, όμως κάπου εκεί «τελειώνει» και η ορθότητα της «επιλογής» του για εμάς.

Ως Δημοτική παράταξη, έχουμε να παραθέσουμε δημόσια τις παρατηρήσεις μας, σε ότι αφορά όχι μόνο το «χρόνο» που έρχεται για συζήτηση το εν λόγω θέμα – ο οποίος προφανώς και επιδέχεται αρκετή συζήτηση – αλλά και για την «ουσία» του, για το τι έχει προηγηθεί δηλαδή, μέχρι να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε γι’ αυτό, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, αλλά και για τα όσα θα «σηματοδοτήσει», η λήψη της όποιας απόφασης μας.

Ως Δημοτική παράταξη μας έχει απασχολήσει ακόμη πολύ, η διαβούλευση που προηγήθηκε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά και το ποιοι εμπλεκόμενοι φορείς, θα παρίστανται στην συνεδρίαση, αν φυσικά έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε αυτή. Κυρίως δε μας προβληματίζει αν ο άμεσα εμπλεκόμενος, το Πολυτεχνείο Κρήτης δηλαδή, έχει καλεστεί και ενημερωθεί εκτενώς για τις προθέσεις της Δημοτικής αρχής, αλλά για το «σκεπτικό» της απόφασης της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ.Π.Σ. του Δήμου Χανίων , με το οποίο οδηγηθήκαμε στη σημερινή συζήτηση. Σε άλλα αντίστοιχα ζητήματα που απασχόλησαν στο παρελθόν το Δ.Σ. Χανίων, ο άμεσα εμπλεκόμενος, υπενθυμίζουμε πως κλήθηκε – ορθώς -και κατέθεσε τις απόψεις του.

Ιδιαίτερη αίσθηση μας προκαλεί η οριακή πλειοψηφία (4-3)στην λήψη της απόφασης της επιτροπής, τα πρόσωπα που συμφώνησαν με το σκεπτικό της, αλλά – και κυρίως – η σύνθεση εκείνων που διαφώνησαν. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους τρεις Αντιδημάρχους κυρίους Τάσο Αλόγλου, Μιχάλη Τσουπάκη και Νίκο Χαζιράκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γιάννη Σπυριδάκη.

Αντίθετα κι εδώ στεκόμαστε ως παράταξη με ΔΕΟΣ και ΠΡΟΣΟΧΗ, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τα πρόσωπα που την απέρριψαν – προτείνοντας κάτι διαφορετικό – τις ιδιότητές και την επιστημονική τους κατάρτιση. Αρνητική ψήφο έδωσαν οι: κ. Κυριακή Κοιλάδη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Εκπρόσωπος της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ.Γεωργία Νικηφοράκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Εκπρόσωπος του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτηςκαι κ. Θανασης Χατζηγιάννης – Προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών της ΥΔΟΜτου Δήμου Χανίων.

Οφείλουμε με σεβασμό να παρατηρήσουμε πως βάσει του επιστημονικού – επαγγελματικού τους αντικειμένου, ουδείς από αυτούς τους κυρίους που υπερψήφισαν, μπορεί να είναι απόλυτα καταρτισμένος, στο δύσκολο και σύνθετο αντικείμενο της πολεοδομικής νομοθεσίας. Τέσσερις μη μηχανικοί ψήφισαν θετικά ενώ τρεις άμεσα εμπλεκόμενοι με την «τεχνική» επιστήμη τηναπέρριψαν προτείνοντας παράλληλα κάτι διαφορετικό αλλά και βιώσιμο.

Σημειολογικά και μόνο ένα Γενικό Πολεοδομικό, δεν μπορεί να εξαιρεί μέσα από ένα σύμπλεγμα κτηρίων και χώρων, ένα και μόνο ακίνητο. Μια τέτοια «φωτογραφική» απόφαση, δημιουργεί σίγουρα πολύ περισσότερα και πιο σύνθετα προβλήματα, από εκείνα που επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει. Ιδιαίτερη μνεία πάνω σε αυτό, κάνει και η κ. Κοιλάδη – πρόεδρος της Επιτροπής -η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η κλίμακα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ως χωροταξικός σχεδιασμός σε επίπεδο δήμου, δεν υπεισέρχεται στον προσδιορισμό χρήσεων γης σε επίπεδο ιδιοκτησίας καθώς αυτό είναι αντικείμενο εξειδικευμένου επιπέδου πολεοδομικού σχεδιασμού».

Η πρόταση που έρχεται σήμερα στο Δημοτική Συμβούλιο, είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με πολεοδομικούς όρους και κανόνες. Προσωπικά ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός επιστρατεύοντας την πολυετή μου εμπειρία και γνώση, δεν μπορώ να διακρίνω σχεδόν την παραμικρή ορθότητα, στα όσα αυτή προβλέπει και περιλαμβάνει. Αντίθετα διακρίνω πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, από μια πιθανή εφαρμογή της, η οποία για εμένα προσωπικά, δεν μπορεί να περάσει στην πράξη. Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο πως από την όποια απόφαση μας, το σύνολο της περιοχής στο Λόφο Καστέλι, επιβάλλεται να διέπεται από τα ίδια πολεοδομικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά.

Κρούουμε το καμπανάκι ενός πολύ σοβαρού κινδύνου. Οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις που διατυπώνουμε, «πατούν» πάνω σε απολύτως επιστημονικά δεδομένα. Γνώμονας στην λήψη της οποιασδήποτε απόφασης μας, θα πρέπει να είναι η γνώμη των ειδικών και ΜΟΝΟ, ακόμη κι αν αυτή, δεν κατάφερε ν’ αποσπάσει την πλειοψηφία, στην σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής.

Άρης Παπαδογιάννης, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Η Απάντηση τα Χανιά μας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ