Παπαδεράκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζει πρόγραμμα στήριξης για μικρές/πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες»

παπαδεράκης-η-περιφέρεια-κρήτης-ετο-1045015

Ένα πρόγραμμα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει στα «σκαριά» η Περιφέρεια Κρήτης, όπως ενημέρωσε ο Αντώνης Παπαδεράκης, μιλώντας στον SUPER FM 89.6 και στον Δημήτρη Παππά, το πρωί της Παρασκευής.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης στους τομείς Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας, Κοινωνικής Οικονομίας, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης παρατηρείται πλήρης περιθωριοποίηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν το κόστος επαναλειτουργίας τους:

«Από πλευράς περιφέρειας θα βγάλουμε ένα ΕΣΠΑ στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για στήριξη σε δαπάνες προσαρμογής, καθώς και μισθολογικού κόστους. Το πρόγραμμα, του οποίου η έγκριση αναμένεται από το υπουργείο, θα αφορά επιχειρήσεις που πλήττονται και του οποίου ο προϋπολογισμός αναμένεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ήδη έτρεχε και πήρε παράταση λόγω πανδημίας ένα πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, σε μορφή voucher για άμεση εκταμίευση και στήριξη.»

Στο επίκεντρο της συζήτησης, φυσικά, ο κορονοϊός και οι επιπτώσεις του, με τον κ. Παπαδεράκη να επισημαίνει οτι «δημιουργείται ανασφάλεια με το ξαφνικό άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, αφού δεν ξέρουμε τι υγειονομικές επιπτώσεις μπορούμε να έχουμε» και συνέχισε: «Η κοινωνία πειθάρχησε στις υποδείξεις των αρχών για την διαχείριση της πανδημίας, όμως τώρα υπάρχει μια αντίθεση. Μέχρι προχθές η αστυνομία κυνηγούσε τον κόσμο, επιλεκτικά κιόλας ίσως, για πρόστιμα, όμως πλέον… «μπάτε σκύλοι αλέστε».

Είναι βέβαια ανάγκη να κινηθεί ο τουρισμός που είναι οικονομικός πυλώνας και για την Κρήτη. Θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις, ενώ με ανάκαμψη από τις 15 Ιουλίου η Κρήτη θα έχει τουλάχιστον 3 δισ. απώλειες. Και αυτό γιατί κινούνται πολλοί τομείς της οικονομίας χάρη στον τουρισμό, ένα κύκλωμα που όμως δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα στήριξης, λες και είναι μόνο η εστίαση και τα καταλύματα σχετιζόμενες με την τουριστική κίνηση. Πολλές τέτοιες επιχειρήσεις αν δεν στηριχθούν θα κλείσουν.

Όπως, ωστόσο, επισήμανε, ο τουρισμός θα πρέπει να πάψει να είναι η κύρια πηγή εσόδων για το νησί, με τις συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων να θεωρείται μονόδρομος:

«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, ειδικά τις πιο μικρές επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία έχει το 97.8% σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οπότε υπάρχει ένα πρόβλημα, επειδή έχουμε πολύ χαμηλό βαθμό διείσδυσης της καινοτομίας και της έρευνας σε αυτές. Εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τα ερευνητικά εργαστήρια με τις επιχειρήσεις. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, δυστυχώς απουσιάζουν πλήρως από την στήριξη και την προοπτική στα μέτρα της κυβέρνησης. Ακόμη, υπάρχει πολύ χαμηλή κουλτούρα συνεργιών. Δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί, ούτε απλές συνεργασίες για τη διαδικασία της παραγωγής. Αν ακολουθηθεί η νεοφιλελεύθερη λογική, αυτές θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, δημιουργώντας όμως σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Πρέπει να τις οδηγήσουμε στον δρόμο της συνεργασίας. Μέσα από συνέργειες μπορούμε να έχουμε και ανάπτυξη.

Στα Χανιά προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα δίκτυο για τους τυροκόμους, με το προϊόν να χρειάζεται προώθηση, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Το μήνυμα είναι «ή συνεργαζόμαστε ή χανόμαστε».

Η καταστροφή του παρελθόντος με τους συνεταιρισμούς υπονόμευσε για πολλά χρόνια κάθε ανάλογη ιδέα. Όταν ένα εγχείρημα αποτυγχάνει δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το πραγματοποιήσεις αλλιώς. Μπορούν να γίνουν δίκτυα πιο χαλαρής συνέργειας, χωρίς να χάσουν την μοναδικότητά τους οι επιχειρήσεις, συμπράξεις, clusters, συνεργασίες επιχειρήσεων διαφορετικού τύπου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μεταξύ τουριστικών μονάδων και τοπικών αγροτικών παραγωγών και κτηνοτρόφων σε μία περιοχή.»

zarpanews.gr

One thought on “Παπαδεράκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζει πρόγραμμα στήριξης για μικρές/πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες»

  1. ένα πρόγραμμα, που ΘΑ εγκριθεί από το υπουργείο, ΘΑ αφορά επιχειρήσεις που πλήττονται και ο προϋπολογισμός ΘΑ φτάνει στα 10 εκατ. ευρώ.
    Θα, θα , θα , θα! Ακόμα και τώρα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook