Πανθενόλη: Οι 5 απαράμιλλες ιδιότητές της για την επιδερμίδα και στα μαλλιά

πανθενόλη-οι-5-απαράμιλλες-ιδιότητές-τ-1293790

Η πανθενόλη ή αλλιώς προβιταμίνη Β5 βρίσκεται σε κάθε ζωντανό κύτταρο. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, μετατρέπεται σε παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), που συμβάλλει σημαντικά στην αναγέννηση του δέρματος και των μαλλιών. Εύλογα λοιπόν οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι αξίζει να είναι μέρος της καθημερινής μας περιποίησης, ό,τι τύπο επιδερμίδας και αν έχουμε. Ποιες είναι οι σημαντικότερες ιδιότητές της:

Ενυδατώνει και αυξάνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας

Χάρη στην υψηλή απορροφητικότητά της διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες ενισχύοντας την ενυδάτωση και αναπληρώνοντας τη χαμένη υγρασία χωρίς όμως να τη «βαραίνει».

Έχει αντιρυτιδική δράση

Η πανθενόλη έχει τη χαρακτηριστική ικανότητα να «γεμίζει» εκ των έσω τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, οι οποίες έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια. Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά – κλειδιά σε αντιγηραντικές συνθέσεις, οι οποίες προσφέρουν άμεσο και ορατό αποτέλεσμα λείανσης και φρεσκάδας στην όψη.

Καταπραϋνει

Χάρη στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση της και την ικανότητά της να διεισδύει βαθιά στο δέρμα, η πανθενόλη ανακουφίζει άμεσα από τους μικροερεθισμούς, όπως ο έντονος κνησμός, το «τράβηγμα» ή το κάψιμο, είτε από τον ήλιο είτε από μία συνεδρία λέιζερ. Γι’ αυτό άλλωστε την εντοπίζουμε συχνά σε κρέμες και λοσιόν σώματος αναδόμησης ή after sun.

Βοηθά στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και βελτιώνει την όψη τους

Η πανθενόλη αναπληρώνει τις φυσικές απώλειες υγρασίας και παράλληλα διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων κάνοντας πιο δυνατό τον επιδερμιδικό φραγμό. Παράλληλα διεγείρει τη λειτουργία των ινοβλαστών, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη αποκατάσταση της επιδερμίδας από τραύματα, όπως είναι για παράδειγμα οι ραγάδες.

Κάνει τα μαλλιά υγιή

Δεν ωφελεί μόνο την επιδερμίδα αλλά και τα μαλλιά. Άλλωστε ένα διάσημο χαρακτηριστικό της πανθενόλης είναι ότι ενυδατώνει και συγκρατεί την υγρασία στην τρίχα, κάνοντας τα μαλλιά ευκολοχτένιστα και πιο ανθεκτικά τόσο στις χημικές διεργασίες, το καθημερινό στάιλινγκ όσο και στην περιβαλλοντική ρύπανση.

Πηγή: vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook