Πανσέληνος Οκτωβρίου 2022: Σήμερα το «Φεγγάρι του Κυνηγού»

πανσέληνος-οκτωβρίου-2022-σήμερα-το-φεγ-1540878

Σήμερα το βράδυ θα στολίσει τον νυχτερινό ουρανό η Πανσέληνος Οκτωβρίου 2022, η οποία ονομάζεται αλλιώς και «Φεγγάρι του Κυνηγού».

Η Σελήνη ήδη από το Σάββατο φαίνεται πλήρης και θα φαίνεται έτσι μέχρι και τη Δευτέρα, ωστόσο η τυπική μέρα της πανσελήνου είναι η Κυριακή.

Γιατί η πανσέληνος του Οκτωβρίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Σύμφωνα με το αστρονομικό περιοδικό «Almanac», η πανσέληνος του Οκτωβρίου έχει ονομαστεί από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής, επειδή σηματοδοτούσε την έναρξη της περιόδου του κυνηγιού, προκειμένου να συγκεντρωθούν αρκετές προμήθειες, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας «καθαρίσει» τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου («Φεγγάρι του θερισμού»), οι αγρότες ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ελάφια και τα διάφορα άλλα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, η πιο πρώιμη χρήση του όρου «Φεγγάρι του Κυνηγού» καταγράφηκε το 1710, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν και την ορολογία «Ματωμένο Φεγγάρι» για τη συγκεκριμένη πανσέληνο, λόγω της αλλαγής του χρώματος των φύλλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Οκτωβρίου:

  • Το φεγγάρι του ξηρού ρυζιού (φυλή Ντακότα)
  • Το φεγγάρι των πεσμένων φύλλων (φυλή Ανισινάμπι)
  • Το φεγγάρι του πάγου (φυλή Χαΐντα)
  • Το φεγγάρι της μετανάστευσης (φυλή Κρι)

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook