Πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης του εμβολίου την τελευταία εβδομάδα

πάνω-από-200-000-ραντεβού-πρώτης-δόσης-του-εμ-1311078

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποίησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

‘Οπως είπε, η Μαρία Θεοδωρίδου «έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία, εδώ και πλέον 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή», τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.

Όπως είπε, η ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης αυτής περιόρισε το κλίμα ενθουσιασμού και την αρχική αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα οδηγούσαν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού. Αυτό δεν επετεύχθη είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ο ιός θα γίνει ενδημικός και θα είναι μαζί μας κάθε χρόνο όπως ο ιός της γρίπη.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Στόχος πάντως της Επιτροπής είναι να καλύψουν όλες τις υποπεριπτώσεις, ειδικά για αυτούς που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Η μετάλλαξη Δέλτα, συνέχισαν οι ειδικοί, μπορεί να μετέτρεψε τα δεδομένα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τη σημασία του εμβολιασμού.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι ότι τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης.

Όπως είπε η ίδια, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε την διασπορά του ιού και γι αυτό βλέπουμε σήμερα επαναμόλυνση ανθρώπων που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν αλλά και μόλυνση ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.

Η ίδια έκανε λόγο για μείωση της χημικής ανοσίας μετά από έξι μήνες, αλλά διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του κέντρου πρόληψης νοσημάτων της Αμερικής (CDC), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, είναι σημαντική και σίγουρα πολύ πιο σημαντική από τις οποίες εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων.

Μιλώντας για την τρίτη δόση, εξήγησε ότι φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματική από τη δεύτερη δόση όσον αφορά την προστασία, και προέβλεψε ότι πιθανώς να είναι και το τελικό σχήμα εμβολιασμού η τρίτη δόση.

Για ακόμη μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τις εγκύους. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, είχαν αντισώματα όχι μόνο οι ίδιες στην πορεία αλλά και τα νεογέννητα. «Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το αμυντικό του σύστημα να παράγει τα δικά του αντισώματα», τόνισε.

Σημειώνεται πως στα 6.950 ανήλθαν τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η πορεία των εμβολιασμών

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19, για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση. Προϋπόθεση όμως για την χορήγηση τρίτης δόσης, είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ένας μήνας από την ολοκλήρωση του εμβολιαμσού τους για την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι οι δικαιούχοι μέχρι στιγμής είναι 2.100.000 και έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότεροι από 400.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με Pfizer ή με μισή δόση Moderna.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook