Πάνω από 20.000 αιτήσεις για παράλληλο μηχανογραφικό

πάνω-από-20-000-αιτήσεις-για-παράλληλο-μηχα-1443683

Υψηλή ήταν και φέτος η συμμετοχή των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στις αιτήσεις για το παράλληλο μηχανογραφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 20.000, με τους ενδιαφερομένους να διεκδικούν φέτος 16.500 θέσεις σε 100 ειδικότητες Δημόσιων ΙΕΚ σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διπλασιασμό των θέσεων από τις 8.500 που είχαν διατεθεί πέρσι, λόγω και της μεγάλης αποδοχής που είχε ο θεσμός κατά την πρώτη του εφαρμογή την προηγούμενη χρονιά, ενώ προστέθηκαν και επιπλέον ειδικότητες, με το υπουργείο Παιδείας να διπλασιάζει σχεδόν τις ειδικότητες των ΙΕΚ που υπάγονται σε αυτό από 407 σε 710.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη φάση της διαδικασίας εγγραφής σε Δημόσια ΙΕΚ, με τους ενδιαφερομένους να διεκδικούν συνολικά περίπου 27.000 θέσεις.

Στροφή…

«Φέτος είδαμε μία στροφή από τους μαθητές ως προς το παράλληλο μηχανογραφικό. Σε αντίθεση με πέρσι, όλο και περισσότεροι θέλησαν να εξαντλήσουν αυτήν τη δυνατότητα, ιδίως όσοι αποκλείστηκαν από το μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Δελιέζας από τον όμιλο φροντιστηρίων «Αξία». Και συνεχίζει: «Φυσικά υπάρχει ακόμα ενδοιασμός από τους αποφοίτους κατά πόσο μπορεί να τους προσφέρει πρόσβαση στην αγορά εργασίας αυτή η επιλογή, όμως πλέον αναζητούν πληροφορίες για τις ειδικότητες και τις δυνατότητες που τους δίνουν».

Για την επόμενη χρονιά, οι υποψήφιοι είχαν να επιλέξουν μεταξύ νέων ειδικοτήτων όπως σηροτροφία, τεχνικός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, στέλεχος ψηφιακού μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ειδικός εφαρμοσμένων τεχνολογικών χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων.

Μάλιστα, όσον αφορά στις επιλογές, φαίνεται να ξεχωρίζουν οι ειδικότητες που έχουν την προοπτική για αυτοαπασχόληση, όπως αυτές που αφορούν σε τεχνικούς. Αντίθετα, όπως αναφέρει ο καθηγητής, πολλά παιδιά αποφεύγουν τις επιλογές ειδικοτήτων που αφορούν σε «βοηθό», γιατί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν πολλές δυνατότητες εξέλιξης.

Στο παράλληλο μηχανογραφικό «δεσμεύεται» ένας αριθμός θέσεων από επιλεγμένες από το υπουργείο Παιδείας ειδικότητες, από το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων στα Δημόσια ΙΕΚ, για τους αποφοίτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, με τις εγγραφές να πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο.

Οι υποψήφιοι που θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΙΕΚ έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους και οι υπόλοιπες θέσεις θα διανεμηθούν στους ενδιαφερομένους που θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση τον Σεπτέμβριο, με δυνατότητα διεκδίκησης όλων των ειδικοτήτων.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook