Πανικός στη Βρετανία: Φοβούνται ελλείψεις στην αγορά, ψωνίζουν από τώρα γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα

πανικός-στη-βρετανία-φοβούνται-ελλεί-1293432

Στα ράφια με τις γαλοπούλες μεταφέρεται πλέον ο πανικός των Βρετανών, μία εβδομάδα αφότου ουρές σχηματίζονταν στα βενζινάδικα, εν μέσω φόβων ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα «ακυρωθούν» λόγω των ελλείψεων που αναμένεται να πλήξουν και την αγορά των πουλερικών. Άλλωστε ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες και να επεκταθεί μέχρι και την εορταστική περίοδο.

Οι πωλήσεις κατεψυγμένης γαλοπούλας έχουν αυξηθεί κατά 409%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Οι πελάτες, αναφέρει η Telegraph ανησυχούν για την προμήθεια τροφίμων. Αύξηση κατά 20% διαπιστώνεται και εν γένει στις πωλήσεις καταψυγμένων τροφίμων.

Αναμένονται ελλείψεις σε διαφορετικούς τομείς

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις είναι πραγματικές και ότι υπάρχουν διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού σε διαφορετικούς τομείς. Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι ο Σουνάκ «έχει δίκιο», ωστόσο εξαρτάται τι περιεχόμενο θα δώσει κανείς στην ερμηνεία του. Πάντως ήταν αισιόδοξος ότι τα Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από πέρυσι – τότε,   οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού έκαναν αδύνατα  τα ταξίδια για εκατομμύρια άτομα. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών Όλιβερ Ντάουντεν διαβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί θα μπορέσουν να αγοράσουν τις χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες τους.

Σήμερα Τρίτη ο στρατός θα ξεκινήσει τις παραδόσεις βενζίνης, προσπαθώντας να συμβάλλει στη λήξη της κρίσης των καυσίμων. Οι 200 στρατιώτες θα προστεθούν στις 5.000 προσωρινές άδειες visa για ξένους οδηγούς φορτηγών που θα προσληφθούν για να καλυφθεί η έλλειψη 

Ο Μπόρις Τζόνσον πάντως είναι απρόθυμος να προληφθούν περισσότεροι υπάλληλοι από το εξωτερικό, θέτοντας ζητήματα ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Πέραν της γαλοπούλας υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις και σε άλλα εορταστικά εδέσματα, όπως και σε δώρα.

«Εφιάλτης για τους καταναλωτές» η εορταστική περίοδος

Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι χρειάζεται πάνω από ένας μήνας για να λυθούν πλήρως τα προβλήματα μίας εβδομάδας αναστάτωσης.

Παράλληλα, προειδοποιούν για προμήθειες αγαθών που αναμένονται να φτάσουν στη χώρα για τα Χριστούγεννα.

Ο Κλάιβ Μπλακ, αναλυτής λιανικής δήλωσε στους Times ότι η εορταστική περίοδος θα είναι «εφιάλτης για τους καταναλωτές. Θα υπάρχει φαγητό στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά θα υπάρξει σαφής έλλειψη επιλογών». Οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σημαίνει μείωση των αγαθών προς προσφορά και η έλλειψη οδηγών επιτείνει το πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι δεν θα έχουν το παραδοσιακό τραπέζι, ενώ άλλα κρέατα αναμένεται να αντικαταστήσουν τη γαλοπούλα. Λιγοστά και ακριβά ενδέχεται να είναι και τα ανθρακούχα ποτά, όπως η μπύρα.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook