Πανικός στη Βιέννη: Επιθέσεις σε 6 διαφορετικά σημεία στο κέντρο της πόλης | Video

πανικός-στη-βιέννη-επιθέσεις-σε-6-διαφο-1128878

Το απόλυτος χάος στο κέντρο της Βιέννης όπου μετά την επίθεση σε συναγωγή σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία στην πόλη και η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν. Πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης στην Αυστρία ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 7, ενώ αυστριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δράστες κρατούν ομήρους σε άλλη περιοχή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Μέχρι αργά το βράδυ, οι αρχές επιβεβαίωναν επισήμως δύο νεκρούς.

Η αστυνομία της Βιέννης ανέφερε μέσω του Twitter ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι και ότι εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία, πολύ κοντά στον δρόμο όπου βρίσκεται η κεντρική συναγωγή. Ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Βιέννης έχει αποκλειστεί και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης και είναι μια «τρομοκρατική επίθεση», όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF. Ο Νέχαμερ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Η επίθεση, τόνισε ο υπουργός, φέρεται να διαπράχθηκε από πολλούς δράστες.

Κουρτς: Βγαίνει ο στρατός στη Βιέννη

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη αργά το βράδυ της Δευτέρας αποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε ανάρτηση στο twitter.

Θρίλερ με ομήρους

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24 μετέδωσε πως παράλληλα με την επίθεση, δράστες κρατούν ομήρους σε ένα εστιατόριο σε μια άλλη περιοχή στην πόλη, αλλά δεν υπήρξε επιβεβαίωση από τις αρχές. Η εφημερίδα Kronen Zeitung ανέφερε ότι ένας άνδρας ανατινάχθηκε μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς από την επίθεση.

Όπως αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung η επίθεση ξεκίνησε σε συναγωγή, ενώ σύμφωνα με τον Florian Klenk, αρχισυντάκτη της αυστριακής εφημερίδας Falter, ο οποίος επικαλείται το ΥΠΕΣ, οι τραυματίες είναι πολλοί.

Αργά το βράδυ, με ανάρτησή της η αστυνομία της Βιέννης επιβεβαίωσε ότι:

20:00: πολλοί πυροβολισμοί, ξεκίνησαν στη Seitenstettengasse

αρκετοί ύποπτοι οπλισμένοι με τουφέκια

πυροβολισμοί σε 6 διαφορετικές περιοχές

ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες (ανάμεσά τους ένας αστυνομικός)

ένας δράστης νεκρός από αστυνομικά πυρά

Ο αρχισυντάκτης της «Falter» τόνισε ότι δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για επίθεση σε συναγωγή ή απόπειρα δολοφονίας σε πελάτες γειτονικού μπαρ. Πάντως πληροφορίες της Kronen Zeitung αναφέρουν ότι δράστης ανατινάχθηκε, καθώς ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Πληροφορία που δεν επιβεβαίωσε η αστυνομία.

Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να μείνουν μακριά από δημόσιους χώρους

Με tweet η αστυνομία ανέφερε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας από την ανταλλαγή πυρών. «Πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου της πόλης – υπάρχουν τραυματίες – ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter, καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρησή της στην καρδιά της πόλης, στην Ίνερε Στατ.

Με αναρτήσεις της στο Twitter η αστυνομία ζήτησε να μην διατυπώνονται «φήμες, κατηγορίες, εικασίες», ούτε να ανακοινώνονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα. «Αυτό δεν βοηθά καθόλου», τόνισε.

Με άλλο μήνυμα, που αναρτήθηκε σε πολλές γλώσσες, οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν από όποιους πολίτες έχουν βίντεο από τα γεγονότα να μην τα ανεβάζουν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά να τα δώσουν στην αστυνομία ώστε να την βοηθήσουν στο έργο τους.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ενδέχεται να υπάρχουν συνεργοί του δράστη που παραμένουν ασύλληπτοι. Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί ερίφθηκαν στην μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο. Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στην ανταλλαγή πυρών.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητας στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook