Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι συμβουλές της καθηγήτριας ψυχολογίας Μαρίας Ψυχουντάκη στους υποψηφίους

Στο Ζarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η καθηγήτρια ψυχολογίας στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού του ΕΚΠΑ Αθηνών, Mαρία Ψυχουντάκη.

Αφορμή ήταν η διαχείριση του άγχους των υποψηφίων που σε λίγες μέρες θα κληθούν να εξεταστούν πανελλαδικά για την εισαγωγή τους στην σχολή προτίμησης τους. Η κυρία Ψυχουντάκη τόνισε ότι ο κόσμος των μαθητών δεν τελειώνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόκειται για μία αρχή και τέτοιες αρχές και ευκαιρίες θα ζήσουν οι νέοι πολλές στην ζωή τους. Το θέμα είναι να φτάσουν στο τέλος αυτής της διαδρομής με ηρεμία.

Οι καθηγητές τους όλο αυτό το διάστημα ήταν δίπλα τους, έδιναν κατευθύνσεις στην προετοιμασία τους, οι γονείς οργάνωναν το πλαίσιο. Τώρα πρέπει να φανεί η προσπάθεια των τριών τελευταίων χρόνων γιατί έχουν μία “αποθήκη ” γνώσεων που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ξεκαθάρισε ότι το άγχος δεν είναι πάντα κακό, αντιθέτως είναι ένας δυναμικός παράγοντας που μας οδηγεί να οργανώσουμε σωστά τα βήματα που πρέπει να κάνουμε.

Ας εστιάσουν οι υποψήφιοι στα θετικά για να οργανώσουν τον χρόνο τους όσο γίνεται καλύτερα. Το δημιουργικό άγχος δεν βλάπτει. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο καλούνται να “θέσουν το κερασάκι στην τούρτα “.

Οι συμβουλές που δίνει η κυρία Ψυχουντάκη προς τους υποψήφιους είναι οι παρακάτω:

  • Ο χώρος του δωματίου που διαβάζουν να είναι καθαρός και τακτοποιημένος, να τους προδιαθέτει να διαβάσουν
  • Πρόγραμμα και οργάνωση, ανά δύο ώρες δεκάλεπτα διαλείμματα όχι όμως πάνω από το κινητό ή την τηλεόραση αλλά περπάτημα γύρω από το σπίτι ενώ τα μεγάλα διαλείμματα μέσα στην μέρα να μην ξεπερνούν τα δύο.
  • Σωστή διατροφή, η μητέρα να φροντίζει να τρώει ο υποψήφιος φρούτα και τραγανά λαχανικά για να υποστηρίξει τον εαυτό του με ενέργεια.
  • Ύπνος, πολύ σημαντικός, τουλάχιστον 7 με 8 ώρες ύπνου, διαφορετικά ο υποψήφιος δεν έχει φρέσκο και καθαρό μυαλό, ούτε το μυαλό λειτουργεί με την ίδια ποιότητα.
  • Οι γονείς είναι σημαντικό να προσφέρουν στο παιδί τους ένα ήρεμο κλίμα χωρίς εντάσεις αλλά κι όλη η οικογένεια να στηρίξει και να σεβαστεί την προσπάθεια του υποψηφίου.
    Καλό θα ήταν οι γονείς να λειτουργούν υποστηρικτικά και διακριτικά πλάι στο παιδί τους σε αυτή την προσπάθεια, να είναι ενεργητικοί ακροατές, να αφήνουν το παιδί τους να εκτονώνει την ένταση του.

Κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: Ξέρετε τί έλεγα εγώ στην κόρη μου όταν έδινε πανελλήνιες εξετάσεις;”Αποφάσισε εσύ τί θα κάνεις στην ζωή σου. Έχεις δικαίωμα να είσαι καλή και να πετύχεις!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ Κυριάκος Κώτσογλου στο TEDx Agia Pelagia
Επόμενο άρθροΔΕΗ: Έρχεται έκπτωση 30% στα τιμολόγιά της από τις 5 Αυγούστου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ