Πανδημία: Οι ευρωπαίοι κουράστηκαν τους περιορισμούς και συρρέουν σε πάρκα, παραλίες και πλατείες

πανδημία-οι-ευρωπαίοι-κουράστηκαν-το-1200094

Ο κορονοϊός καλά κρατεί. Και τα μέτρα εγκλεισμού συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη, όμως η άνοιξη παρασέρνει στο διάβα της lockdown, φόβους και αναστολές… Όσο ήταν χειμώνας και σκοτεινιά από νωρίς το απόγευμα κι όσο το κρύο κρατούσε πόρτες σφαλιστές και σκέψεις τυλιγμένες σε χοντρά ρούχα, καλά ήταν… Μπήκε η άνοιξη για τα καλά, παρά κάποιες κακές καιρικές παρενθέσεις κι ακόμα ο χειμαζόμενος Κόσμος από την πανδημία δεν λέει να «ζεσταθεί». Κι όμως… Από την περασμένη Κυριακή παρατηρείται μια τάση «επανάστασης» των έγκλειστων Ευρωπαίων που με σύμμαχο τον καιρό έχουν ανοίξει «σήραγγα» στα μέτρα κατά του κορονοϊού και ξεχύνονται με αίσθημα ελευθερίας σε πάρκα, πλατείες, εκκλησίες, παραλίες.

Σαββατοκύριακο… όπως παλιά

Στην Ελλάδα, περιμένοντας ελάφρυνση των μέτρων και σταδιακή άρση του Lockdown ο κόσμος δεν κρατήθηκε το Σαββατοκύριακο και πλημμύρισε πεζόδρομους, πλατείες, πάρκα ακόμα και παραλίες. Η ανακοίνωση του αριθμού των κρουσμάτων (4.340) το απόγευμα της Τρίτης έκανε πολλούς να επιστρέψουν στους φόβους τους και να «κλειστούν» στις σκέψεις τους.

Διαβάζουμε από το ρεπορτάζ της Κυριακής: «Ο ανοιξιάτικος καιρός έβγαλε έξω τους Αθηναίους και στους δρόμους ξεχύθηκαν οικογένειες με ποδήλατα, ζευγάρια και ηλικιωμένοι, που βγήκαν να απολαύσουν τον ήλιο στην Αττική. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που προτίμησαν να αγοράσουν έναν καφέ στο χέρι και να απολαύσουν μια βόλτα στον Φλοίσβο, περπατώντας δίπλα στη θάλασσα. Αν και οι εικόνες προκαλούν ανησυχία λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι φορούσαν μάσκα και τηρούσαν κατά το δυνατό τις αποστάσεις ασφαλείας. Παρόμοιες εικόνες και στο κέντρο της Αθήνας στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου όλοι αναζητούν μια διέξοδο για να ξεφύγουν λίγο και να κάνουν τη βόλτα τους, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα».

Με σύμμαχο τον καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Παρόλο που το Lockdown χαλάρωσε ελαφρά στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Δευτέρα, οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι μπορούν να συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε ομάδες που δεν υπερβαίνουν τα έξι, έχουν γεμίσει τα πάρκα και τις παραλίες. Οι καιρικές συνθήκες, που φέρνουν άρωμα καλοκαιριού στο «Μεγάλο Νησί», (επικρατούν θερμοκρασίες 25° C στο Νότο) έχουν ξεσηκώσει τους Βρετανούς που αψηφούν τα μέτρα κατά της Covid-19.

Οι εικόνες που έρχονται από τον τόπο που γέννησε τον Σαίξπηρ δείχνουν γεμάτες παραλίες, πάρκα και παραλιακούς δρόμους στο Λιντς, το Νότινγχαμ, το Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο. Ακόμα και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δεν κρατήθηκε και έγραψε ένα Tweet προτρέποντας τους Βρετανούς να «απολαύσουν τον ήλιο, αλλά ας το κάνουμε με ασφάλεια». Στο Μπράιτον τα παραθαλάσσια πάρτι κράτησαν μέχρι το αργά το βράδυ με τεράστια πλήθη να χορεύουν γύρω από φωτιές. Ίδιες εικόνες συνωστισμού και ανεμελιάς στο Μπράιτον. Ο κόσμος δείχνει να έχει κουραστεί και να γυρίζει την πλάτη στα μέτρα κατά του κορονοϊού, που όμως συνεχίζει να επελαύνει.

Η Ευρώπη «κηρύσσει» επανάσταση

Γαλλία, πάρκο

Κι ενώ στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι τα νέα για την εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι ενθαρρυντικά, οι κάτοικοι άνοιξαν την πόρτα τους στον ανοιξιάτικο καιρό και βγήκαν στα πάρκα και στις πλατείες δείχνοντας ξέγνοιαστοι. Να σημειώσουμε ότι οι αριθμοί της Τρίτης έδειχναν εκθετική αύξηση στην πληρότητα των ΜΕΘ του Παρισιού, κρούσμα και θανάτους που θυμίζουν την ένταση του πρώτου κύματος πέρυσι τέτοιο καιρό. Επίσης να πούμε ότι μελετώνται νέα μέτρα εγκλεισμού από την κυβέρνηση μετά τις ειδήσεις για υπερφορτωμένα νοσοκομεία, αύξηση κρουσμάτων και νεκρών.

Ισπανία, Πάσχα

Στην Ισπανία κάνουν τον σταυρό τους, οι βαθιά θρησκευόμενοι Ίβηρες και δεν διστάζουν να επισκεφτούν εκκλησίες αφού τούτες τις μέρες είναι η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών.

Ιταλία, πλατεία

Στην Ιταλία καταγράφηκαν 529 θάνατοι που σχετίζονται με κοροναϊούς την Τρίτη έναντι 417 την προηγούμενη μέρα, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 16.017 από 12.916. Παρ΄ όλα αυτά οι κάτοικοι των νότιων περιοχών δεν μένουν σπίτια τους· ακολουθούν τις γοητευτικές προκλήσεις της άνοιξης και γεμίζουν πάρκα και πλατείες.

Γερμανία, Μόναχο

Αλλά και σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, που ο καιρός έδειξε ανοιξιάτικη διάθεση ο κόσμος δεν κρατήθηκε. Στο Μόναχο, για παράδειγμα πολλοί ήταν εκείνοι που γέμισαν τα πάρκα στο κάστρο του Nymphenburg για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

Περιμένοντας λοιπόν τις αποφάσεις των ειδημόνων, υπό τη Δαμόκλειο σπάθη των αριθμών των κρουσμάτων και της ασφυκτικής κατάστασης στα νοσοκομεία, οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, που ο καιρός… αποπροσανατολίζει, δείχνουν κουρασμένοι από τον εγκλεισμό και αναζητούν «παράθυρο» να πάρουν ανάσες.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook