Πανδημία δύο ταχυτήτων και ανισοτήτων – Ποιες χώρες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τους εμβολιασμούς

πανδημία-δύο-ταχυτήτων-και-ανισοτήτω-960136

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις πέντε εναπομείνασες χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού τους κατά της Covid-19, καθώς ο πλανήτης ξεπέρασε χθες το ορόσημο χορήγησης τριών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Οι εμβολιασμοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη στο Μπουρούντι, την Ερυθραία, την Αϊτή, τη Βόρεια Κορέα και την Τανζανία – οι μόνες χώρες μεταξύ των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ που δεν έχουν εκκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τους κατά του νέου κορονοϊού.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει αυτές τις χώρες στη λήψη αποφάσεών τους αναφορικά με την έναρξη εμβολιασμών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανιμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε εκφράσει την επιθυμία κάθε χώρα να αρχίσει να εμβολιάζει τους εργαζομένους στους τομείς υγείας και τις πιο ευάλωτες πληθυσιακές ομάδες μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του 2021, μια προθεσμία που έληξε τον Απρίλιο.

Εντούτοις, πλούσιες χώρες κρατούν παρτίδες εμβολίων που εξέρχονται από τις γραμμές παραγωγής την ώρα που ορισμένες χώρες περιμένουν ακόμη να χορηγήσουν στον πληθυσμό τους τις πρώτες τους δόσεις.

«Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων, που τροφοδοτείται από ανισότητες», δήλωσε σήμερα ο Τέντρος.

Ο μηχανισμός COVAX, ο οποίος στοχεύει να εγγυηθεί πρόσβαση σε εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες, έχει μέχρι στιγμής διανείμει 89 εκατομμύρια δόσεις σε 133 χώρες και εδάφη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι προμήθειες αυτού του μηχανισμού έχουν πρακτικά εξαντληθεί αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συντονίζει το πρόγραμμα.

«Ο κόσμος έχει αποτύχει», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook