Παναγιώτης Σημανδηράκης στον ΣΚΑΪ: Υπάρχει βούληση και διάθεση να βοηθήσουμε τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα | Video

παναγιώτης-σημανδηράκης-στον-σκαϊ-υπ-939383

Την πεποίθηση ότι χάρις στη διάθεση και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και τοπικής αυτοδιοίκησης τα Χανιά έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 100 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ως καλεσμένος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι», όπου συζητήθηκε το μείζον αυτό ζήτημα, όχι μόνο για τα Χανιά, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη.

«Εμείς ως Κρητικοί και ως τοπική αυτοδιοίκηση είπαμε ότι όχι μόνο δεν αρνούμαστε, αλλά θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης αυτού του μεγάλου προβλήματος. Η φιλοξενία δεν μπορεί να φαίνεται μόνο στα εύκολα και κατά συνέπεια οφείλουμε ως τοπική κοινωνία να σταθούμε αλληλέγγυοι σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Σημανδηράκης, που βρέθηκε στο πάνελ της εκπομπής μαζί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό για θέματα μετανάστευσης στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μουζάλα και το διεθνολόγο, Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο.

Ερωτηθείς στη συνέχεια από τους παρουσιαστές-δημοσιογράφους Γ. Ντσούνο και Χ. Κούτρα ο Δήμαρχος Χανίων για το αν υπάρχουν αντιδράσεις στην απόφαση του Δήμου από την κοινωνία των Χανίων, ο κ. Σημανδηράκης επεσήμανε ότι «είναι πολιτική απόφαση και αντιδράσεις θα υπάρχουν πάντα. Σταθμίζουμε όμως ότι η γενική κατεύθυνση και η βούληση του κόσμου είναι να βοηθήσουμε σε ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, όπως αυτό που τέθηκε για τη φιλοξενία 100 ασυνόδευτων Παιδιών. Αντιλαμβάνεστε επομένως πως το πλαίσιο είναι τελείως διαφορετικό και η διάθεσή μας απόλυτα θετική».

Μιλώντας για την ύπαρξη ή όχι των απαραίτητων δομών φιλοξενίας στα Χανιά, ο Δήμαρχος Χανίων υποστήριξε πως «θα χρησιμοποιηθούν κτήρια που θα φιλοξενούν ένα μικρό αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων, με ότι προβλέπεται όπως κοινωνικούς λειτουργούς, άνθρωποι για τη φύλαξη, αλλά και για τη μέριμνα της διατροφής τους.

Αυτά θα γίνουν με μία επιχορήγηση για τη διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων και μία επιδότηση για κάθε ανήλικο, από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ δηλαδή ότι είναι ένα σχέδιο το οποίο παρά τα προβλήματα, με την διάθεση των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να προχωρήσει» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος, μιλώντας για την προ τριών ετών εμπειρία του για το θέμα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην Κρήτη, εξήρε την δουλειά που έκαναν τόσο οι Δήμαρχοι όσο και ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με ανάλογη επιτυχία θα στεφθεί και τώρα η φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων.

«Στην Κρήτη, χάρις στην προσπάθεια των Δημάρχων και του Περιφερειάρχη μια εξαιρετική δουλειά. Βρήκα μία τεράστια ανταπόκριση, παρά τις διαφωνίες, από τους Δημάρχους, δεχθήκανε πρόσφυγες και μετανάστες σε σπίτια και διαμερίσματα και παρακολουθώντας την εξέλιξη έχουν πάει εξαιρετικά. Προφανώς θα πρέπει να δεχθούν και ασυνόδευτα ανήλικα με βάση τους κανονισμούς που διέπουν τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είναι μια δύσκολη υπόθεση αλλά είμαι βέβαιος πως οι Κρητικοί θα επιδείξουν αυτή τη μεγαλοψυχία που έχουν και τη δυνατότητα να απορροφούν…»

Ο Δήμαρχος Χανίων αναφερόμενος στον γενικότερο τρόπο διαχείρισης του ζητήματος  υπογράμμισε ότι «υπάρχουν κεντρικοί σχεδιασμοί και αναλύσεις, υπάρχουν τοπικές αυτοδιοικήσεις και κοινωνίες που πρέπει να αναλάβουν δράση και αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα του προβλήματος και την ίδια στιγμή δεν έχουν ούτε τους πόρους, ούτε τις αποκεντρωμένες δομές, που μπορούμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά. Άρα είναι ενδεικτικό το τι επικρατεί σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού και πως τοπικές κοινωνίες που μπορούν να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος καταλήγουν να είναι αδρανείς…»

Με τον κ. Σημανδηράκη συμφώνησε απόλυτα ο κ. Μουζάλας, ο οποίος σχολιάζοντας τη δήλωση Χρυσοχοϊδη για τη μεταφορά 20.000 προσφύγων μεταναστών στην ενδοχώρα, μέχρι τέλος του 2019, εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει, μολονότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Εκτιμώ ότι είναι εφικτό… Εκτιμώ όμως ότι υπάρχει μία μεγάλη καθυστέρηση ήδη την οποία πληρώνει ο τόπος και είναι αναντιστοιχία με τις μεγαλοστομίες, που κακώς και χωρίς λόγος εκστόμισε αυτή κυβέρνηση. Τι σημαίνει θα μεταφέρουμε 20.000;  Δεν υπάρχουν οι δομές για έναν τέτοιο αριθμό, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επεκτείνει δομές και να δημιουργήσει καινούριες…»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook