Παναγιώτης Σημανδηράκης: Η δημοτική αστυνομία, μπορεί να κάνει τροχονομικό έλεγχο που κάνει η Τροχαία

παναγιώτης-σημανδηράκης-η-δημοτική-α-949290

«Δεν θα είναι τιμωρητική η διάθεση της δημοτικής αστυνομίας»

O δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και το ρόλο που θα έχει από εδώ και πέρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Zarpa Radio 89.6 και τον Δημήτρη Παππά.

Ο κ. Σημανδηράκης εξήγησε γιατί πλέον η δημοτική αστυνομία θα υπάγεται στο πρόσωπο του λέγοντας «σύμφωνα με την αλλαγή που προτείναμε χθες στο οργανόγραμμα δημιουργείται ένα αυτοτελές τμήμα δημοτικής αστυνομίας Η διαδικασία αυτή ήταν απαραίτητη για να μπορέσουμε να προβούμε στην δημιουργία του τμήματος γιατί εκτός από την κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας που είχε γίνει το 2013, δυστυχώς στο παρελθόν καταργήσαμε και τις θέσεις από τον οργανισμό, άρα η όποια διεκδίκηση για επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας προϋπέθετε την αλλαγή του οργανισμού να ανοίξουν δηλαδή ορισμένες θέσεις στο οργανόγραμμα του δήμου.

Τώρα με την απόφαση την χθεσινή ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε την Δημοτική αστυνομία με 49 άτομα, τα οποία μπορούν να έρθουν είτε από μετατάξεις, είτε από πρώην δημοτικούς αστυνόμους οι οποίοι υπηρετούν σε άλλες θέσεις και επιθυμούν να επιστρέψουν, είτε ένα κομμάτι από προσλήψεις μετά την έγκριση του Υπουργείου μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό θα πάρει κάποιους μήνες.»

Μάλιστα, διευκρίνισε γιατί θα δημιουργηθεί σχετικό τμήμα και όχι διεύθυνση «Δεν επιλέξαμε την δημιουργία Διεύθυνσης αλλά επιλέξαμε την δημιουργία τμήματος για να μπορούμε άμεσα να λειτουργήσουμε και όταν καταφέρουμε να συμπληρώσουμε αυτές τις 49 θέσεις, τότε θα πάμε σε μια αλλαγή να γίνει διεύθυνση για να μπορούμε να έχουμε περισσότερους δημοτικούς αστυνόμους.

Επί Καποδιστριακού δήμου, δηλαδή πριν το 2010, ο μικρός Δήμος Χανίων τότε που κρατούσε από την Γογονή μέχρι την Χαλέπα και μέχρι τον Κλαδισσό είχε 69 δημοτικούς αστυνόμους. Η δημοτική αστυνομία έβαζε πραγματικά μια τάξη μέσα στην πόλη, και δεν μιλάω σε επίπεδο κλήσεων, αλλά επιτηρούσε, παρακολουθούσε, επέβλεπε και ήταν μια τελείως διαφορετική κατάσταση.

Σήμερα, βλέπουμε καθημερινά βανδαλισμούς, να γίνονται παραβάσεις στο δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα και μια σειρά από υπερβάσεις και παραβάσεις που εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να παίρνουμε συνεχώς την αστυνομία, η οποία προφανώς και αυτή με το φόρτο εργασίας που έχει δεν μπορεί να παρακολουθήσει όλη αυτή την κατάσταση.

Μέχρι σήμερα το τμήμα ελέγχου το οποίο το έχουν 6 άτομα, μπορεί να ελέγξει τις θέσεις στάθμευσης που έχει οριοθετήσει ο δήμος Χανίων, και στο οποίο υπάρχει το οποίο εκδίδει. Η δημοτική αστυνομία, μπορεί να κάνει τροχονομικό έλεγχο που κάνει η Τροχαία, δηλαδή κάποιος που έχει παρκάρει πάνω σε μια ράμπα, ή κάποιος ο οποίος έχει παρκάρει σε θέση που δεν προβλέπεται στάθμευση, αυτή τη στιγμή η υπηρεσία μας δεν μπορεί να κάνει τίποτα, όπως δεν μπορεί να κάνει τίποτα, και δεν κάνει συνήθως τίποτα ούτε η υπόλοιπη δύναμη της αστυνομίας, όπως η ομάδα ΔΙΑΣ, και η ασφάλεια δεν επεμβαίνουν σε τροχονομικές παραβάσεις, μόνο η Τροχαία, αντιλαμβάνεστε η τροχαία δεν μπορεί να καλύψει όλη αυτή την ανάγκη, και καταλήγουμε στην εικόνα που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά, με όλη αυτή τη λειτουργία της πόλης που είναι προβληματική.

Δεν είναι μόνο η στάθμευση των αυτοκινήτων, έχει να κάνει με μια σειρά από ελέγχους που γίνονται στην πόλη, που γίνονται όχι μόνο στον αστικό ιστό αλλά και περιαστικά, και νομίζω ότι όλο αυτό θα δώσει μια αίσθηση στους πολίτες ότι η πόλη δεν είναι ανεξέλεγκτη, ότι τις αποφάσεις που παίρνουμε σαν δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αστυνομία θα είναι εκεί και μαζί με τους πολίτες θα φροντίζει να λειτουργεί καλύτερα η πόλη.

Δεν είναι μόνο οι κλήσεις είναι ένας έλεγχος τήρησης των αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου. Κάνουμε μια βόλτα στην πόλη βλέπουμε παραβάσεις και υπερβάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Αυτή την στιγμή 6 άτομα έχουν επιφορτιστεί τον έλεγχο των οριοθετημένων χώρων στάθμευσης, δεν μπορούν να κάνουν όλο τον έλεγχο σε όλον τον δήμο, με την δημοτική αστυνομία αυτό θα γίνεται, επίσης θα γίνεται έλεγχος στις θέσεις στάθμευσης συνολικά όπως κάνει η Τροχαία.

Το ζήτημα δεν είναι να κυνηγήσουμε τον κόσμο, το ζήτημα είναι να υπάρξει αίσθηση του κόσμου ότι οι κανόνες, πρέπει να εφαρμόζονται και αυτό νομίζω θα βοηθήσει συνολικά την λειτουργία, δεν είναι ένα εισπρακτικό μέτρο.

Πριν το 2010 η εικόνα της πόλης ήταν τελείως διαφορετική, και μάλιστα όταν καταργήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, επιδεινώθηκε δραματικά η εικόνα. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να επαναφέρουμε μια εικόνα καλής λειτουργίας της πόλης και συνολικά του Δήμου. Είναι πραγματικότητα ότι υπάρχει ασυδοσία από πολλούς πολίτες στο τρόπο που συμπεριφέρονται, και όλο αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση και μια παρακολούθηση.

Δεν θεωρούμε ότι είναι τιμωρητική η διάθεση της Δημοτικής αστυνομίας, και δεν θα είναι τιμωρητική.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου ήταν βασική προτεραιότητα η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, και όταν κατέβηκε ο υπουργός Εσωτερικών, ήταν από τα πρώτα θέματα τα οποία ανοίξαμε και ήταν αυτός ο οποίος έκανε την ανακοίνωση.

Υπάρχει ήδη επικοινωνία με την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης, η οποία θα εγκρίνει την απόφαση την δική μας και άμεσα θα την προωθήσει στο Υπουργείο για την τελική υπογραφή, για να ανοίξει τον δρόμο για την στελέχωση της υπηρεσίας.

Θα βγει μια ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα του Δήμου, που θα εξηγεί τις διαδικασίες και θα υπάρχει χρόνος για όσους επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια να κάνουν την αίτηση και να επιστρέψουν είτε να μετακινηθούν στις θέσεις της δημοτικής αστυνομίας»

zarpanews.gr

One thought on “Παναγιώτης Σημανδηράκης: Η δημοτική αστυνομία, μπορεί να κάνει τροχονομικό έλεγχο που κάνει η Τροχαία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook