Παναγία Θυμιανή: Ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη

παναγία-θυμιανή-ο-εορτασμός-για-τα-200-χρ-1233454

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στην Παναγία Θυμιανή στα Σφακιά ο επίσημος εορτασμός για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη..

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης με διοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σφακίων έγινε  στον ιστορικό ναό της Παναγίας Θυμιανής, και περιελάμβανε, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων-βουλευτές και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων, και την Πρόεδρο Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που επίσης χαιρέτισε την εκδήλωση.

Σταύρος Αρναουτάκης: Είναι χρέος μας να τιμούμε την μνήμη των γενναίων πατριωτών

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, ο εορτασμός της ιστορικής επετείου των 200 χρόνων από την Κήρυξη της Επανάστασης το 1821 στην Παναγία τη Θυμιανή των Σφακίων, αποτελεί χρέος στη μνήμη των γενναίων πατριωτών. Παράλληλα αναφέρθηκε, στις παρακαταθήκες και στα διδάγματα των γενναίων πατριωτών στις νεότερες γενιές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ,ότι, τα ιερά σύμβολα της Παναγίας της Θυμιανής εμπνέουν το σήμερα και καθοδηγούν το μέλλον.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ Αρναουτάκης, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες προσκεκλημένους και στους διακεκριμένους ομιλητές, ανέφερε: «Αφού σας καλωσορίσουμε στα Σφακιά και σας ευχαριστήσουμε για την τιμητική σας παρουσία, ας αναλογιστούμε πως σ’ αυτήν την ιστορική εκκλησία, πριν από 2 αιώνες, τα καταγάλανα νερά της θάλασσας μετατράπηκαν σε επαναστατική τρικυμία. Οι πλαγιές των Λευκών Ορέων έγιναν ορμητήρια σαν άλλες Θερμοπύλες, ο ουρανός της Κρήτης μετέφερε στην Ελλάδα και στον κόσμο την είδηση πως τα Σφακιά μα και η Κρήτη δεν υποτάσσονται, δεν παραδίνονται, αλλά πολεμούν για την Ελευθερία».

Ακολούθησε ομιλία από την Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Οι δύσκολες πλευρές μιας Επανάστασης: το ’21 και η Κρήτη».Η κα Ευθυμίου ανέλυσε επαρκώς και τεκμηριωμένα το ιστορικό πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση προκαλώντας ξεχωριστή αίσθηση στους συμμετέχοντες.

Θετική απήχηση είχαν επίσης τα μουσικά αποσπάσματα από το μελοποιημένο έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή. Τραγούδι: Τάσος Αποστόλου και Αγγελική Τουμπανάκη. Πιάνο: Δημήτρης Μαραμή.

Επίσης σε κλίμα συγκίνησης ακούστηκαν ριζίτικατραγούδια για την Παναγία την Θυμιανή και το επαναστατημένο πνεύμα των Κρητικών από τουςπαραδοσιακούς συλλόγους «Το Ρόδον» και «Τα Σφακιά» με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα της εποχής της Επανάστασης.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, το απόγευμα θα εγκαινιαστεί στο Λιμάνι των Χανίων (Πλατεία Κατεχάκη) η Υπαίθρια Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ), «1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση», η οποία ξεκίνησε την περιοδεία της στην Κρήτη με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο. Μετά τα εγκαίνια θα γίνει η παρουσίαση της έκθεσης από τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό.

2 thoughts on “Παναγία Θυμιανή: Ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη

  1. Α;ΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑΝΝΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΗΔΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥΛΑΕΙ (ΞΑΝΑ) ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ… ΧΑΝΙΟΛΟ-ΑΡΧΟΝΤΕΣ.
    ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΔΙΑ ΜΑΝΤΑΜ ΕΙΧΕ ΠΟΥΛΗΣΕΙ (ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΗΔΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ) ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΑΙΟΙ ΠΟΥ -ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ- ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ).
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΣΟΥΡΑ (ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΗ) ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ POLITICAL CORECT.
    ΕΙΔΑΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ????????
    ΟΠΟΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΛΕ (MILF) ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΟ ΕΡΩΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΘΕΙΤΕ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΡΟΛΩΝ ΜΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook