Πάμε για  lockdown, ανάλογο με αυτό του Μαρτίου; Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις

πάμε-για-lockdown-ανάλογο-με-αυτό-του-μαρτίο-1156024

Ανήμερα της επανέναρξης των μαθημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια ξεκίνησε δημόσια και η συζήτηση για ολικό lockdown στην Αττική

Με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, που με το πάτημα ενός κουμπιού γυρίζει ο χρόνος πίσω, αλλά σε νέες συνθήκες, μοιάζει η σημερινή κατάσταση της χώρας, μετά την «επέλαση» και στην Ελλάδα, των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του κορονοϊού που ήδη τρομοκρατούν την Ευρώπη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει πραγματικός συναγερμός μετά τις τελευταίες εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, η πλειοψηφία των οποίων μιλάει για τρίτο κύμα της πανδημίας και για επικείμενη κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ακριβώς λόγω της ύπαρξης του μεταλλαγμένου ιού, ο οποίος φαίνεται ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τον υφιστάμενο.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, ανήμερα της επανέναρξης των μαθημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια (πλην εκείνων στις «κόκκινες» περιοχές ), ξεκίνησε δημόσια και η συζήτηση για ολικό lockdown στην Αττική, ανάλογο με αυτό που ισχύει από χθες στην Πάτρα, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και υιοθέτηση σκληρών μέτρων επιτήρησης.

Η κυβέρνηση και η Επιτροπή των Επιδημιολόγων αναμένουν τα επόμενα 24ωρα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου την Πέμπτη να αναλύσουν την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθούν τα επόμενα βήματα.

Αυτό που θα κρίνει τα επόμενα βήματα θα είναι η εκτίμηση των ειδικών για τους λόγους οι οποίοι προκάλεσαν τη νέα αύξηση της πανδημίας. Με άλλα λόγια, αν ευθύνεται το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων ή το λιανεμπόριο, με την κοσμοσυρροή που καταγράφηκε στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Παρ ότι το οικονομικό επιτελείο έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι τα οικονομικά αρχίζουν και στενεύουν, τα μηνύματα που έρχονται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι αν χρειαστεί να πάμε ακόμα και στη λύση του περσινού, ολικού lockdown, θα πάμε. Και αυτό, διότι όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 1.000 ημερησίως τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στο ΕΣΥ το οποίο πιέζεται ήδη καθώς το 60% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Ένα μεγάλο ζητούμενο είναι τί θα γίνει με το λιανεμπόριο, καθώς ο εμπορικός κόσμος είναι ήδη «στα κάγκελα» από τα συνεχή ανοίγματα και κλεισίματα και πιέζει για να παραμείνουν τα καταστήματα, έστω και με το click away και το click in shop σε λειτουργία. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει το τρίτο lockdown προσθέτοντας ωστόσο ότι «αλλά αν δεν τα καταφέρουμε, δε θα διστάσουμε».

Το ίδιο θα συμβεί και με τα σχολεία. Αν η κατάσταση γίνει επικίνδυνη, θα ξανακλείσουν και οι μαθητές θα επανέλθουν στην τηλεκπαίδευση.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook