Παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους η ώρα που καταναλώνουμε το μεγάλο μας γεύμα;

παίζει-ρόλο-στην-απώλεια-βάρους-η-ώρα-π-1538631

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκαζόμαστε να παραλείψουμε το πρωινό γεύμα καθώς βιαζόμαστε να φύγουμε από το σπίτι ή επειδή θεωρούμε πως θα γεμίσουμε το σώμα μας με περιττές θερμίδες.

Μια – δυο γουλιές καφέ και κάτι μικρό για το δρόμο συνήθως είναι το υποτυπώδες πρωινό που επιλέγεις συχνά, χωρίς ουσιαστικά να καλύπτεις την ανάγκη σου για φαγητό και μετέπειτα για ενέργεια.

Η παραπάνω τακτική, εκτός του ότι προκαλεί συνήθως εκνευρισμό λόγω πείνας, δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα ένα πλούσιο (και μεγάλο ποσοτικά) πρωινό είναι ίσως η καλύτερη λύση στην προσπάθεια σου να απαλλαγείς από περιττά κιλά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκωτία εντόπισαν στα αποτελέσματα έρευνας πως η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού είναι προτιμότερη από εκείνη ενός μεγάλο δείπνου πριν από τον ύπνο. Και αυτό γιατί, παρόλο που οι συμμετέχοντες έκαιγαν τις ίδιες θερμίδες είτε έτρωγαν το μεγάλο γεύμα το πρωί, είτε το βράδυ, η διαφορά σημειώθηκε στο αίσθημα πείνας που αισθάνονταν μετά την κατανάλωση του κάθε γεύματος.

Συγκεκριμένα, 30 εθελοντές επιλέχθηκαν για διάστημα δύο μηνών να καταναλώνουν τρία μεγάλα γεύματα μέσα στην ημέρα, τα οποία απέδιδαν συνολικά 1700 θερμίδες στο σώμα. Τον πρώτο μήνα, ωστόσο, οι συμμετέχοντες έπρεπε να τρώνε ένα μεγάλο ποσοτικά πρωινό γεύμα, ένα μικρότερο μεσημεριανό και ένα ακόμα πιο μικρό βραδινό, ενώ τον δεύτερο μήνα το μεγάλο γεύμα μετατοπίστηκε στο βραδινό.

Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism», ο χρόνος που καταναλώνονταν το μεγάλο γεύμα δεν είχε καμία διαφορά στην καύση θερμίδων και άρα στη λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού.

Η βασική διαφορά, ωστόσο, ανάμεσα στο μεγάλο πρωινό γεύμα και το μεγάλο βραδινό δείπνο εντοπίστηκε στα επίπεδα της πείνας, τα οποία όπως προέκυψε καταστέλλονται σημαντικά έπειτα από το πλούσιο πρωινό.

Επομένως, το μεγάλο πρωινό γεύμα αποδεικνύεται «νικητής» στον έλεγχο της όρεξης κατά την διάρκεια της ημέρας. Το πρωινό της μελέτης περιελάμβανε smoothies, γιαούρτι, αυγά, λουκάνικα και μανιτάρια και όλα περιείχαν άφθονη πρωτεΐνη, βασικό συστατικό για την αίσθηση πληρότητας.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook