Χανιά | Παίρνουν τον δρόμο της αποκατάστασης δύο εμβληματικές βίλες στην Χαλέπα

χανιά-παίρνουν-τον-δρόμο-της-αποκατάσ-1329009

Σε τροχιά αποκατάστασης μπαίνουν δύο εμβληματικές βίλες στην περιοχή της Χαλέπας, με στόχο να σωθούν από την κατάρρευση και να μετατραπούν σε πολυχώρους πολιτισμού για όλους τους πολίτες των Χανίων. Πρόκειται για την βίλα Πολογιώργη και την βίλα Σβαρτς, δύο ιστορικά κτίρια της πόλης των Χανίων για την αποκατάσταση των οποίων έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση της Πολιτιστικής Επιχείρησης ΚΕΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ και του Δήμου Χανίων.

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Χανίων, στην προχθεσινή της συνεδρίαση, ενέκρινε την επαναυποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση της «ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΒΙΛΑΣ ΠΩΛΟΓΙΩΡΓΗ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΡΙΑ ΧΑΝΙΩΝ» από το στο Ε.Π.

«Κρήτη», Άξονας Προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση με προϋπολογισμό ο οποίος ανέρχεται σε 672.199,84 με ΦΠΑ 24%.

Η πρόταση προβλέπει και την επανάχρησή του μνημείου ως πολιτιστικό πολυχώρο για ποικίλες δράσεις στους τομείς των σύγχρονων εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών (μουσική, φωτογραφία, κινηματογράφος, χαρακτική, γλυπτική, κεραμική, γραφιστική, σχεδιασμός, διακόσμηση, τυπογραφία, κόμικς κλπ).

Η βίλα Πολογιώργη

Η βίλα Πολογιώργη μετρά περίπου 150 χρόνια ζωής, ενώ από το 1985 έχει περιέλθει στα χέρια του Δήμου Χανίων χωρίς έκτοτε να έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια συντήρησης ή επανάχρησης, με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου.

Ανάλογο δρόμο έχει πάρει και η αποκατάσταση της βίλας Σβαρτς, η οποία θα μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.

Η βίλα Σβαρτς

Χρηματοδότηση και χρήσεις

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, τόνισε στο zarpanews.gr ότι: «Είναι ευκαιρία γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε χρηματοδότηση για μελέτες και το κόστος τους είναι αρκετά μεγάλο. Μέσω αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου της Περιφέρειας όπου τις εντάσσουμε τώρα, υπάρχει όρος ότι οι μελέτες που θα ολοκληρωθούν θα ενταχθούν και τα έργα στην συνέχεια για χρηματοδότηση στο επόμενο ΕΣΠΑ. Οπότε έτσι εξασφαλίζουμε και την χρηματοδότηση των έργων».

Ως προς τις χρήσεις των δύο αρχοντικών, ανέφερε:

Στη βίλα Σβαρτς επειδή έχει μεγάλους χώρους, σχεδιάζουμε να γίνει ένας χώρος κυρίως εκθεσιακός όπου μπορούν να μεταφερθούν έργα από συλλογές του Δήμου Χανίων ενώ στο ισόγειο θα διαμορφωθούν εργαστήρια συντήρησης. Παράλληλα, ο εξωτερικός χώρος είναι ιδανικός για εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Η βίλα Πολογιώργη, επειδή έχει πολλά μικρά δωμάτια, σκοπεύουμε να γίνει κάτι σαν κέντρο σχετικό με τα οπτικοακουστικά, μια μικρή αίθουσα προβολής, ένα μικρό στούντιο, ένα εργαστήριο animation. Κι επειδή είναι κοντά στα σχολεία και σε μια τεράστια μαθητική κοινότητα, όλο αυτό να φέρει χαρακτήρα προς τις νέες τεχνολογίες.

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

One thought on “Χανιά | Παίρνουν τον δρόμο της αποκατάστασης δύο εμβληματικές βίλες στην Χαλέπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook