«Παίρνουμε τσάντες με δικογραφίες στο σπίτι» – Στα όρια τους οι δικαστικοί υπάλληλοι στα Χανιά

παίρνουμε-τσάντες-με-δικογραφίες-στ-1320444

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν φτάσει οι δικαστικοί υπάλληλοι και στα Χανιά, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν προκύψει σε προσωπικό.

Πρόκειται για χρόνια αιτήματα του κλάδου, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί και για το λόγο αυτό σήμερα, οι δικαστικοί υπάλληλοι και στα Χανιά απεργούν, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει η ομοσπονδία τους, με αποχή από τα καθήκοντά τους από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι η έλλειψη προσωπικού. Αυτό τόνισε μεταξύ των άλλων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χανίων, Ελευθερία Νικολακάκη, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη: «Βρισκόμαστε σε μια βαλτωμένη κατάσταση τα τελευταία χρόνια και δε βλέπουμε κάποια διέξοδο.

Έχουμε 2.803 κενές οργανικές θέσεις και δεν περιλαμβάνονται οι αυριανοί συνταξιούχοι που καταθέτουν αίτημα συνταξιοδότησης στις 31 Δεκεμβρίου. Μιλάμε περί τα 1.400 κενά πανελλαδικά. Είναι πολλές οι φορές που φεύγουν οι συνάδελφοι από δω με τσάντα. Κουβαλάμε σε τσαντάκια τις δικογραφίες στο σπίτι για να δουλέψουμε και στο σπίτι. Ερχόμαστε εδώ και τα Σαββατοκύριακα. Δεν επαρκούμε. Ζητάμε την κατανόηση της κοινωνίας των Χανίων

Σύμφωνα με την κ. Νικολακάκη, τα κενά που έχουν προκύψει στα Χανιά αφορούν: στο Πρωτοδικείο Χανίων 8 κενά ενώ χρειάζονται και 5 επιμελητές, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έχουν 6 κενά και υπάρχει ανάγκη για 5 επιμελητές ενώ και το Ειρηνοδικείο χρειάζεται επιπλέον προσωπικό.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι στα Χανιά είναι μόλις 81.

Χωρίς ασφάλεια τα κτίρια – Παλαιωμένες μέθοδοι εργασίας

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χανίων αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας των κτιρίων αλλά και αναβάθμισης του τρόπου εργασίας τους: «Τα κτίρια δεν είναι ασφαλή, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος για άτομα που έρχονται και φεύγουν, δεν υπάρχει ανιχνευτής μετάλλων όπως στην Ευελπίδων. Όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, υπάρχουν προγράμματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα πιλοτικά ,αλλά εμείς δεν τα έχουμε ακόμα εδώ. Εμείς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας σαν υπάλληλοι και παρά το ότι υπερβαίνουμε το ωράριο και κάνουμε πραγματικά ότι μπορούμε, δεν δυνάμεθα να τα καταφέρουμε και να τα βγάλουμε πέρα και γι’ αυτό ζητάμε προσωπικό.»

Παραιτούνται λόγω φόρτου εργασίας

Μεταξύ των αιτημάτων είναι και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων. Η κ. Νικολακάκη τόνισε: «είναι χαρακτηριστικό ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση είχανε προκηρυχθεί τρεις διαγωνισμοί από τους οποίους όσοι προσελήφθησαν στα δικαστήρια έφυγαν λόγω του φόρτου εργασίας και πρέπει να δούμε και ποιοι άνθρωποι προσέρχονται εδώ. Άνθρωποι αδύναμοι, άνθρωποι αδικημένοι που διεκδικούν κάτι, ένα δικαίωμα που είχαν ή έχασαν κάτι περιουσιακό, αυτοί οι άνθρωποι αγανακτούν όταν περνάνε 4-5 χρόνια.»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χανίων για την απεργία :

«Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 23/11/2021 από ώρες 12:00-15:00, που έχει εξαγγείλει το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.), προκειμένου να αναδείξουμε τα χρόνια και τα τελευταία έτη ιδιαιτέρως οξυμένα προβλήματα του κλάδου μας.

Αντιδρούμε δυναμικά και διεκδικούμε άμεσα μαζικούς διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και όλων των κλάδων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους, καθώς και αρκετοί δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους (από τις προκηρύξεις 1κ/2017, 2κ/2017 και 8κ/2017 του ΑΣΕΠ), λόγω των ιδιαίτερων εργασιακών συνθηκών του κλάδου μας, όπως και αρκετοί διορίσθηκαν εκπαιδευτικοί φέτος.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1) Μαζικούς διορισμούς Δικαστικών Υπαλλήλων

2) Αναγνώριση των ειδικών συνθηκών εργασίας μας

3) Σύγχρονα, λειτουργικά και ασφαλή δικαστικά κτήρια

4) Αυξήσεις αποδοχών

5) Εκσυγχρονισμό υλικοτεχνικών υποδομών (Κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες)»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook