Παιχνίδια άλλης εποχής στη Δημοτική Πινακοθήκη – Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Χανιώτη ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη | Photos+Video

παιχνίδια-άλλης-εποχής-στη-δημοτική-π-1647211

Μολυβένια στρατιωτάκια και πορσελάνινες κούκλες, παλιά αναγνωστικά και προπολεμικές εκδόσεις των μυθιστορημάτων του Ιουλίου Βερν, φωτογραφίες και βινύλια.

Αποτυπώματα της παιδικής ηλικίας άλλων εποχών, μακριά από τις οθόνες και την ψηφιακή πραγματικότητα αποτελούν την πρώτη ύλη της νέας έκθεσης του Μιχάλη Μανουσάκη: «Ο τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια» η οποία εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου και θα φιλοξενείται μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα, αρκετοί πολίτες, τοπικοί φορείς «αγκάλιασαν» την έκθεση με την παρουσία τους στο χώρο.

Ο Μιχάλης Μανουσάκης θέλει με τον τρόπο του να δημιουργήσει συγκίνηση στο κοινό, ακόμη και να το κάνει να δακρύσει.

«Χρησιμοποιώ το υλικό των παιχνιδιών σα γλώσσα, που αν το χρησιμοποιήσω σωστά μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορώ να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι για αυτό και να δημιουργήσω εικόνες από την αλήθεια που κουβαλάνε τα πράγματα. Αν ζωγραφίσω αυτό το στοιχείο έχω χάσει την αμεσότητα που τα ίδια τα παιχνίδια εκπέμπουν.

Είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψη των ανθρώπων που θα έρθουν εδώ, θα τους δημιουργήσει συγκίνηση – το θεωρώ απαραίτητο στοιχείο για αυτή την έκθεση γιατί είναι ένας κοινός τόπος όλων των ανθρώπων. Όλοι έχουμε δει αυτά τα παιχνίδια, είτε έχουμε παίξει, είτε τα θέλαμε. Είναι ο κοινός τόπος μας» είπε ο καλλιτέχνης.

«Παρουσιάζουμε μία διαφορετική έκθεση. Ενός καλλιτέχνη, ο οποίος μας δείχνει την προσπάθεια που έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια να συγκεντρώσει παιχνίδια (…)

Όλο αυτό ουσιαστικά είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και καλούμε όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να δουν τη νέα αυτή παρουσία της Δημοτικής Πινακοθήκης και κυρίως να ταξιδέψουν στον χρόνο μέσα από τα συναισθήματα που θα τους γεννηθούν, βλέποντας αυτά τα παιχνίδια και την προσπάθεια του σπουδαίου εικαστικού, Μιχάλη Μανουσάκη» δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

«Είναι μία ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουμε για το θέμα της συλλογής και πώς η απόφαση ενός ανθρώπου να συλλέξει αντικείμενα μπορεί ν γίνει κτήμα και πολύτιμο γεγονός για τον ψυχισμό και την αισθητική όλων μας, αλλά κυρίως το πως η ζωή που περνά μέσα από τα χέρια μας μπορεί να μας φέρει δίπλα σε αντικείμενα που εκείνη τη στιγμή έχουν μία προσωρινή χαρά αλλά μπορεί να έχουν ένα παντοτινό στοιχείο και να αποτελούν αντικείμενα τέχνης για το μέλλον» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: (έως και 31 Απριλίου 2023)

Τρίτη έως Σάββατο 10:00 -14:00 & 18:00-21:00

Κυριακή: 10:00-14:00

(Από 1η Μαΐου κι έπειτα)

Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 & 19:00-22:00

Κυριακή κλειστά.

Λίγα λόγια για την έκθεση..

Περισσότερα από 150 παιχνίδια της προσωπικής συλλογής του ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος από το 1821 έως το 1960 έχουν αντικαταστήσει τη ζωγραφική πράξη στη νέα αυτή έκθεση. Πρόκειται για παιχνίδια ιδιαιτέρως σπάνια, τα οποία ο Μιχάλης Μανουσάκης συγκεντρώνει τα τελευταία 25 χρόνια, με προέλευση από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και σε πολύ μεγάλο ποσοστό παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ότι ο Χανιώτης ζωγράφος δεν παρουσιάζει τα παιχνίδια σε απλή παράταξη, αλλά τα αξιοποιεί ως πρώτη ύλη και δημιουργεί μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις καθεμία εκ των οποίων διηγείται και μια διαφορετική ιστορία. Και εν τέλει μας ταξιδεύει σε ένα χθες μακρινό – όπως τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης – αλλά και σε ένα πιο πρόσφατο: εκείνο που μας έχουν περιγράψει οι γονείς και οι παππούδες μας, που βρήκαμε τυχαία σε σκονισμένα μπαούλα, που είδαμε σε παλιές φωτογραφίες και στα καρέ του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου.

Μέσα από τρεις ενότητες, όσα και τα επίπεδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, η έκθεση υπόσχεται να ξεδιπλώσει την ιστορία των παιδιών μέσα από την από το υλικό που είναι πλασμένα τα όνειρα τους. Το πρώτο κεφάλαιο, στο ισόγειο, αναδεικνύει πτυχές της παιδικής ηλικίας μέσα από παιχνίδια, παλιά αναγνωστικά και εξωσχολικά βιβλία, φωτογραφίες και μια αναπαράσταση ενός αγορίστικου και ενός κοριτσίστικου παιδικού δωματίου.

Το δεύτερο, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, δίνει έμφαση στο φωτογραφικό υλικό και το τρίτο αποτελεί έναν φόρο τιμής στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης και τον 19ο αι. καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια έκδοση του 1821 με ποιήματα του λόρδου Βύρωνα, αλλά και τον μολυβένιο Ναπολέοντα με τους αξιωματικούς του (παραγωγής 1900-1910).

Η έκθεση “Ο τόπος του κάποτε-Ήρωες στα σκουπίδια”, είναι η τέταρτη κατά σειρά που περιλαμβάνει παιχνίδια από την προσωπική συλλογή του Μιχάλη Μανουσάκη.

Συνοδεύεται δε, από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενα του παιδοψυχιάτρου Θανάση Χατζόπουλου, του δημοσιογράφου και μουσειολόγου Δημήτρη Τρίκα και του καλλιτέχνη, ο οποίος υπογράφει και την επιμέλεια της έκθεσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook