“Παγώνει” το μπόνους παραγωγικότητας σε δημόσιους υπαλλήλους

παγώνει-το-μπόνους-παραγωγικότητ-1388079

«Αγνοείται» το περίφημο «μπόνους» παραγωγικότητας που υπόσχεται η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους λόγω… ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Χωρίς τις τρεις διατάξεις που προβλέπουν την χορήγηση «πριμ» σε ισάριθμες κατηγορίες αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων αναρτήθηκε προς διαβούλευση στο opengov.gr το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το «μπόνους» παγώνει επ’ αόριστον κατά τα φαινόμενα, «προσωρινά» σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στην efsyn.gr. Η αιτία σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι ρυθμίσεις για το «μπόνους» έχουν δημοσιονομικό κόστος (35 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 25 προέρχονται από κρατικούς πόρους και 10 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) και δεδομένου του οικονομικού αντίκτυπου που προκαλεί –διεθνώς αλλά και στη χώρα μας– η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επελέγη το «πάγωμά» τους.

Αγνωστο το μέλλον των προτεινόμενων από το υπουργείο ρυθμίσεων. Δεν υπάρχει εκτίμηση για το εάν και πότε θα κατατεθούν στη Βουλή και με ποιον τρόπο, δηλαδή μέσω άλλου νομοσχεδίου ή τροπολογίας. Η κυβέρνηση, εξηγούν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, κρατά στάση αναμονής και το μέλλον της ρύθμισης θα εξεταστεί ενδεχομένως από το υπουργείο Οικονομικών ή σε πιο κεντρικό επίπεδο, δηλαδή ακόμη και από το Μαξίμου. Επίσημες εξηγήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη στην efsyn.gr. συνδικαλιστικές πηγές εντόπιζαν διαθέσεις δημιουργίας αυτοματισμών σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων στον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα. Ενόψει της κατάθεσης των ρυθμίσεων για το «μπόνους» παραγωγικότητας συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν λόγο για «χάντρες για ιθαγενείς».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μισθολογική πολιτική με μπόνους. Χρειάζεται πραγματική εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο Δημόσιο, που έχουν τους μισθούς μειωμένους και καθηλωμένους εδώ και 10 χρόνια και η σημερινή ακρίβεια τους έχει εξανεμίσει. Χρειάζονται αυξήσεις τουλάχιστον στο ύψος των δεικτών ανάπτυξης και του πληθωρισμού και επαναφορά 13ου-14ου μισθού», είχε τονίσει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Οι διατάξεις για το «μπόνους» διέρρευσαν επιλεκτικά σε ΜΜΕ το βράδυ της Τετάρτης, δηλαδή λίγες ώρες πριν από τη ρωσική εισβολή. Οι παλινωδίες του υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτουν πρωτοφανή προχειρότητα.

Άλλωστε, οι ίδιες οι ρυθμίσεις παρέπεμπαν στο μέλλον πολλές λεπτομέρειες της διαδικασίας χορήγησης του «μπόνους».

One thought on ““Παγώνει” το μπόνους παραγωγικότητας σε δημόσιους υπαλλήλους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook