Παγωμένη αλλά «βράζει» η αγορά του ελαιολάδου στα Χανιά

παγωμένη-αλλά-βράζει-η-αγορά-του-ελα-1316743

«Καθηλωμένες» στο 3,30 – 3,40 ευρώ/ λίτρο είναι οι τιμές παραγωγού  στην περιοχή των Χανίων καθώς εν μέσω ανησυχίας για την πορεία της νέας σοδειάς, οι αγοραπωλησίες ουσιαστικά έχουν σταματήσει.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΣΕΔΗΚ, Νίκο Μιχελάκη, η σταθερότητα τιμών φαίνεται ότι συνεχίζεται σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες με την προσφορά αλλά και την ζήτηση να είναι περιορισμένες εξαιτίας των ερωτηματικών για τις γεωπολιτικές αλλά και τις αγρονομικές εξελίξεις για την ερχόμενη σοδειά στις διάφορες χώρες.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, πίσω από το «πάγωμα» της Αγοράς, οι διεργασίες «βράζουν» με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι -δεδομένων πάντα των γεωπολιτικών συνθηκών- δεν αποκλείεται μια άνοδος που μπορεί να φτάσει και το 0,5 ευρώ/ λίτρο, μέσα στο καλοκαίρι και η οποία θα προκύψει λόγω της έλλειψης σπορελαίων στην αγορά.

Άλλωστε όλα τα σπορέλαια είδαν τις τιμές να εκτινάσσονται από την έναρξη του πολέμου, κάτι που δεν συνέβη με το ελαιόλαδο, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό εξάγεται χύμα από την περιοχή μας προς την Ιταλία.

Προβλέψεις

Ωστόσο,  όπως σημειώνει ο κ. Μιχελάκης, «σημαντικός παράγοντας για τις εξελίξεις στις τιμές, θα είναι η ερχόμενη σοδειά στην Ισπανία για την οποία δεν υπάρχουν ακόμη προβλέψεις.

Βέβαια η ανθοφορία στην χώρα ήταν καθυστερημένη ίσως περισσότερο από ότι στην Ελλάδα και ως φαίνεται η εξέλιξη της κρίνεται από την συνεχιζόμενη και εκεί ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου.

Ωστόσο ανησυχίες αρχίζουν να υπάρχουν και για την εξέλιξη της πλούσιας ανθοφορίας στην Ελλάδα η καρπόδεση της όποιας δείχνει ανομοιομορφία κατά περιοχές αλλά ακόμα και πάνω στα ίδια τα δέντρα, σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζονται σημάδια σχινοκαρπίας.

Έτσι, τελικά οι τιμές του έξτρα παρθένου (Πιν.1) στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 3,65-3,30€/κ, στην Ισπανία μεταξύ 3,80-3,20€/κ και στην Ιταλία μεταξύ 4,45-3,95€.

Σημειώνεται όμως ότι οι τιμές Ιταλίας εξάγονται μόνο από 5 περιοχές τις οποίες από την αρχή παρακολουθούμε, ενώ διαπιστώνουμε ότι σε άλλες περιοχές υπάρχουν και υψηλότερες που φθάνουν και μέχρι 6,30€/κ».

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook