ΠΑΓΝΗ: Πρωτοποριακές Κυτταρικές Θεραπείες στην Αιματολογική Κλινική για ασθενείς με Λεμφώματα

παγνη-πρωτοποριακές-κυτταρικές-θερα-1268775

Η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έλαβε πιστοποίηση, σύμφωνα με υψηλές απαιτήσεις ποιότητας που ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, για χορήγηση CAR-T κυτταρικών θεραπειών σε ασθενείς με ειδικές κατηγορίες Λεμφωμάτων.

Για την πιστοποίηση αυτή της Αιματολογικής Κλινικής σημαντική ήταν η συμβολή της Αιμοδοσίας και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) του ΠΑΓΝΗ

Τα CAR-T λεμφοκύτταρα (T-λεμφοκύτταρα με χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, chimeric antigen receptor T-cells) είναι μια επαναστατική ανοσοθεραπεία που απευθύνεται σε ασθενείς με συγκεκριμένους τύπους Λεμφωμάτων.

Τα λεμφοκύτταρα αφαιρούνται από τον ασθενή και τροποποιούνται γενετικά με σκοπό να αναγνωρίζουν τα λεμφωματικά (καρκινικά) κύτταρα, να τους επιτίθενται και να τα σκοτώνουν.

Η θεραπεία αυτή χορηγείται σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις συμβατικές θεραπείες και είναι απόλυτα εξατομικευμένη – δημιουργείται δηλαδή αποκλειστικά για τον κάθε ασθενή. Επιτυγχάνει πολύ υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς που δεν είχαν ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε συμβατικές θεραπείες και αυξάνει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών αυτών.

Τα CAR-T λεμφοκύτταρα ανοίγουν νέους θεραπευτικούς ορίζοντες σε ασθενείς και με άλλες αιματολογικές κακοήθειες.

Ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γεώργιος Χαλκιαδάκης, ανέφερε: «Η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ υποστηρίζει τις προσπάθειες των γιατρών που στοχεύουν στην εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών για όφελος των ασθενών.

Έτσι, και στην περίπτωση της Αιματολογικής Κλινικής με χαρά υποστηρίζουμε την εφαρμογή της επαναστατικής CAR-T κυτταρικής θεραπείας που θα βοηθήσει τους ασθενείς με Λεμφώματα και συγχαίρουμε το προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής, της Αιμοδοσίας και της ΔηΤΟΒ για το Έργο που παρέχουν».

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, κ. Ελένη Παπαδάκη σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και χαρούμενοι που μετά από προσπάθεια και εξαιρετική συνεργασία μεταξύ πολλών Τμημάτων του ΠΑΓΝΗ (Αιμοδοσία, ΔηΤΟΒ, ΜΕΘ, Νευρολογική Κλινική, Φαρμακείο) είμαστε πλέον έτοιμοι να παρέχουμε την πρωτοποριακή θεραπεία με CAR-T κύτταρα στους ασθενείς με ανθεκτικά Λεμφώματα.

Αυτή τη στιγμή οι CAR-T θεραπείες χορηγούνται στον Ευαγγελισμό, το Ν. Παπανικολάου και ξεκίνησαν μόλις στο Αττικό και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Ευελπιστούμε να καλύψουμε όλους τους ασθενείς από την Κρήτη και τα γειτονικά νησιά, που έχουν ένδειξη για τη θεραπεία αυτή.

Όπως πάντα, η Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ πρωτοπορεί με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου, καινοτόμων και εξατομικευμένων θεραπειών στους αιματολογικούς ασθενείς μας και ευχαριστούμε πολύ τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την υποστήριξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook