Παγκρήτια διαμαρτυρία των αγροτών στα γραφεία του ΕΛΓΑ

παγκρήτια-διαμαρτυρία-των-αγροτών-στ-1044624

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο την Τετάρτη 1 Ιούλη στις 11πμ., απευθύνει με ανακοίνωση του το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων σας καλεί να πάρετε μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο την Τετάρτη 1 Ιούλη στις 11πμ.

  • Να διεκδικήσουμε άμεση χωρίς άλλες καθυστερήσεις αποζημίωση για όλες τις καταστροφές που υπεστήκαμε το 2019 και το 2020 στην παραγωγή αλλά και στις υποδομές, στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να απαιτήσουμε την άμεση καταγραφή της νέας ζημιάς στην καρπόδεση της ελιάς
  • Να πούμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.
  • Να διεκδικήσουμε ΕΛΓΑ Δημόσιο
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του και να εξασφαλίζεται η αναγκαία και επαρκής χρηματοδότηση του.
  • Να ασφαλίζει και να αποζημιώνει το 100% της παραγωγής, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

Tα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που δημιούργησε η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά ήταν ήδη πολλά πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Σ’ αυτά προστέθηκε και η δραστική μείωση του εισοδήματος μας λόγω της πανδημίας. Αποτελεί πρόκληση η στάση της κυβέρνησης που διαλαλεί ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.

Το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κρήτης έχει αναδείξει και έχει παλέψει πολύμορφα για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν έχει λυθεί. Σήμερα όμως, υπάρχει, μια καινούργια χειρότερη πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται σε κρίση, όχι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική που χτυπάει και τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Οι φυσικές καταστροφές δεν σταμάτησαν να υπάρχουν λόγω του κορονοϊού. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης είδε την ελαιοπαραγωγή του να καταστρέφεται από τον δάκο.  Η ζημιά στα ομφαλοφόρα πορτοκάλια τον χειμώνα λόγω της χαλαζόπτωσης ήταν τεράστια και σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτική. Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών είδαν τα θερμοκήπια τους να τα καταστρέφουν οι ισχυροί άνεμοι. Οι χαμηλές τιμές, η απληρωσιά και το υψηλό κόστος παραγωγής συνεχίζουν να μας κάνουν δύσκολη την επιβίωση μας.

Για άλλη μια χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι για την κατεστραμμένη περσινή ελαιοπαραγωγή μας το μόνο που έχουμε είναι το δούλεμα του «φακέλου» που έχει κάνει Κυβέρνηση-Περιφέρεια και επιλεγμένοι συνομιλητές τους και πάει και έρχεται στο ΥΠΑΑΤ! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Στα πλαίσια του συντονισμού τόσο σε επίπεδο Κρήτης όσο και πανελλαδικά, το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων προχωράει σε κινητοποιήσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ την 1η Ιούλη. Στην Κρήτη στον ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο στις 11πμ.

Παλεύουμε μαζικά και οργανωμένα και απαιτούμε:

  1. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
  2. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των πρώιμων κηπευτικών για το σύνολο των εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν από τους ανεμοστρόβιλους.
  3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  4. Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
  5. Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.
  6. Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
  7. Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  8. Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ.

23 Ιουνίου 2020

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945499815 & 6977806412”

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook