Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Ο πλανήτης εκπέμπει SOS

παγκόσμια-ημέρα-της-γης-ο-πλανήτης-εκπ-1428363

Στις 22 Απριλίου, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από 192 χώρες σε όλο τον πλανήτη θα συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν την Ημέρα της Γης. Μια ημέρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που επηρεάζουν τον πλανήτη μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, παρά τον εορτασμό αυτού του ετήσιου γεγονότος για περισσότερα από 50 χρόνια, ο πλανήτης κατευθύνεται με γρήγορους ρυθμούς προς την καταστροφή, καθιστώντας τον αγώνα για ένα καθαρό περιβάλλον πιο επείγον από ποτέ.

Κλιματική αλλαγή και Υπερθέρμανση του πλανήτη

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ αυτών των δύο όρων είναι αναγκαία. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναφέρεται μόνο στην άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ η κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει την υπερθέρμανση καθώς και τις συνέπειές της, όπως το λιώσιμο των παγετώνων, οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις ή η συχνότερη ξηρασία. Με άλλα λόγια, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Συνήθως, η υπερθέρμανση του πλανήτη αναφέρεται στην υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο, υπερθέρμανση λόγω της ταχείας αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου. Εκπομπή αερολύματος ρύπανσης στην ατμόσφαιρα· ή αποψίλωση των δασών (μετατροπή του γήινου τοπίου από δάση που αποθηκεύουν άνθρακα σε γεωργική γη). Η κλιματική αλλαγή, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αναφέρεται τόσο σε αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο όσο και σε φυσικές.

Πως μπορείς να βοηθήσεις

Η πρώτη Ημέρα της Γης πραγματοποιήθηκε το 1970 και συχνά θεωρείται η αρχή του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε μια ετήσια εκδήλωση που γιορτάζεται παγκοσμίως. Ωστόσο, παρά τα βήματα που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να διασφαλίσουμε τη μακροζωία του για τις επόμενες γενιές. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να γιορτάσετε την Ημέρα της Γης και να βοηθήσετε στην προστασία του πλανήτη κάθε μέρα:

Μην χρησιμοποιείτε τόσο συχνά το αμάξι σας: λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο σημαίνει λιγότερες εκπομπές άνθρακα που μολύνουν τον αέρα και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Βρείτε λοιπόν μια εναλλακτική μεταφοράς που θα σας βοηθήσει να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα, όπως το ποδήλατο, το περπάτημα, η ομαδική χρήση αυτοκινήτου ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και μπουκάλια νερού: χρειάζονται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για την κατασκευή πλαστικών σακουλών και μπουκαλιών νερού και εκατομμύρια από αυτά τα αντικείμενα εξακολουθούν να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη θαλάσσια ζωή.

Κάντε το σπίτι σας ενεργειακά αποδοτικό: τα σπίτια καταναλώνουν πολλή ενέργεια για ηλεκτρισμό και θέρμανση. Απλές αλλαγές όπως η εναλλαγή με λαμπτήρες LED, το σβήσιμο των φώτων όταν δεν τους χρησιμοποιείτε και η απόκτηση θερμοσίφωνα είναι μόνο μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Φυτέψτε ένα δέντρο: τα δέντρα αποτελούν μεγάλο μέρος ενός καθαρού περιβάλλοντος. Απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα ενώ παράλληλα εκπέμπουν οξυγόνο.

Στην πραγματικότητα, μια έκθεση του ΟΗΕ του 2018 προτείνει ότι ένα επιπλέον 1 δισεκατομμύριο εκτάρια δάσους θα μπορούσε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι το 2050.

Μειώστε την χρήση χαρτιού: η μετάβαση σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικά τιμολόγια και η χρήση εφαρμογών για την ανάγνωση των αγαπημένων σας περιοδικών ή εφημερίδων μπορεί να σώσει εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο.

Ως άνθρωποι, χρειαζόμαστε αυτόν τον πλανήτη περισσότερο από ό,τι μας χρειάζεται, αλλά βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη πορεία που εντείνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ημέρα της Γης είναι κάτι περισσότερο από μια μεμονωμένη μέρα. Είναι ατομικό καθήκον μας καθημερινά να προστατεύσουμε τη Γη και να συμβάλλουμε στο να σωθεί για όλες τις μελλοντικές γενιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook