Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας: Η βιταμίνη που ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη δερματική διαταραχή στα παιδιά, καθώς τα επηρεάζει σε ποσοστό 15% έως 20% παγκοσμίως.

Πρόκειται για χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδη δερματική ασθένεια με διαλείπουσες εκρήξεις που επιβαρύνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, τα παιδιά που υποφέρουν από βαριάς μορφής ατοπική δερματίτιδα, μπορούν να ανακουφιστούν από την προσθήκη της βιταμίνης D στη διατροφή τους.

Η βιταμίνη D κατάφερε να καταπραΰνει τα συμπτώματα στα παιδιά που έπασχαν από σοβαρή ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα.

Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, οι ερευνητές ανέδειξαν τα αποτελέσματα από 86 πάσχοντες από τη φλεγμονώδη δερματική πάθηση, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη δοκιμή λαμβάνοντας είτε συμπληρώματα βιταμίνης D καθημερινά είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Η φαρμακευτική αυτή αγωγή προστέθηκε στην προβλεπόμενη ιατρική φροντίδα τους για διάστημα 12 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η βιταμίνη D, είτε μέσω διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική επικουρική θεραπεία που θα βελτιώνει τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι οι εξής:

  • Φρέσκο ψάρι: 425 IU σε ένα φιλέτο σολομό 90 γρ., 547 IU σε ένα φιλέτο σκουμπρί 90 γρ.
  • Συκώτι μοσχαρίσιο: 42 IU σε μερίδα 90 γρ
  • Κρόκος αυγού: 41 IU σε έναν κρόκο
  • Ψάρι σε κονσέρβα: 154 IU σε μερίδα τόνο 90 γρ., 270 IU σε μερίδα σαρδέλες 100 γρ
  • Μανιτάρια Σιτάκε: 40 IU ανά φλιτζάνι
  • Γάλα (πλήρες, άπαχο ή με λίγα λιπαρά): 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
  • Γιαούρτι: 80-100 IU ανά μερίδα 180 γρ.
  • Γάλα αμυγδάλου: 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
  • Χυμός πορτοκάλι: 137 IU ανά φλιτζάνι
  • Βρόμη: 150 IU σε μία ατομική μερίδα

Πηγή: onmed.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ