Παχαίνει το αλκοόλ; Το απλό κόλπο με το “7”, για να βρεις τις θερμίδες του αγαπημένου σου ποτού

Στις εξόδους μας τις περισσότερες φορές παραγγέλνουμε το αγαπημένο μας ποτό ή κοκτέιλ που δε σταματά στο ένα ποτήρι.

Κι έρχεται εδώ κάθε φορά το ερώτημα/απορία: τελικά, παχαίνει το αλκοόλ; Και πόσο; Και πώς μπορούμε να υπολογίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε κάθε φορά;

Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Πάρης Παπαχρήστος εξηγεί αν παχαίνει το αλκοόλ και αποκαλύπτει το… κόλπο με το “7” για να ανακαλύψουμε πόσες θερμίδες περιέχει το ποτό που πίνουμε.

Παχαίνει το αλκοόλ;
Η αιθανόλη προέρχεται από τη ζύμωση αμύλου ή σακχάρων, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες, δηλαδή σχεδόν όσο ένα γραμμάριο λίπους (9 θερμίδες). Ωστόσο, το 7 στη συγκεκριμένη περίπτωση ισούται με μηδέν για τον οργανισμό. Δεν πρόκειται για ανώτερα μαθηματικά, αλλά για τη θρεπτική αξία της αλκοόλης, καθώς οι θερμίδες αυτές είναι κενές. Δεν προσφέρουν τίποτα στο σώμα σου, ούτε σάκχαρα, ούτε πρωτεΐνη, ούτε λίπος!

Επιπλέον, μην ξεχνάς πως ένα ποτό συνήθως συνοδεύεται και από κάποιο αναψυκτικό, χυμό ή σιρόπι, τα οποία προσθέτουν ακόμη περισσότερες θερμίδες στο ποτήρι σου, αυξάνοντας την πιθανότητα να προσλάβεις βάρος.

Χρήσιμο Tip

Προτίμησε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί και απόφυγε τα κοκτέιλ, αν θες να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις.

Μπορείς να μετρήσεις μόνος σου τις θερμίδες που περιέχει ένα αλκοολούχο ποτό. Είναι απλό, αν υποθέσουμε ότι η πλειοψηφία των θερμίδων προέρχεται από το αλκοόλ, χρειάζεται απλά να πολλαπλασιάσεις τα γραμμάρια αλκοόλ επί επτά. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις τις θερμίδες του χυμού που το συνόδευσες στο τελικό αποτέλεσμα. Παρακάτω είναι ένας ενδεικτικός πίνακα για τις θερμίδες γνωστών ποτών.

Ένα ποτό χωρίς αλκοόλ έχει λιγότερες θερμίδες;
Προτιμώντας μια μπύρα χωρίς αλκοόλ, σίγουρα αποφεύγεις τις συνέπειες που ακολουθούν την κατανάλωση αλκοόλης, αλλά και τις θερμίδες της. Μήπως όμως υπάρχουν συστατικά που αυξάνουν το ενεργειακό περιεχόμενο αυτών των ποτών;

Μια μπύρα χωρίς αλκοόλ συνήθως περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα σακχάρων από ότι η κανονική. Παρόλα αυτά, οι συνολικές θερμίδες είναι λιγότερες, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των κρασιών.

healthstories.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ