Ozempic: Η νέα ανησυχητική παρενέργεια – Επηρεάζει έως και το 30% των ασθενών

ozempic-η-νέα-ανησυχητική-παρενέργεια-επη-1701637

Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, το Ozempic ήταν το καλά φυλαγμένο «μυστικό» των διασήμων του Χόλιγουντ, με σκοπό το γρήγορο αδυνάτισμα. Όπως, μάλιστα, αναφέρει το «Helathstat.gr», ο γνωστός δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, έχει επανειλημμένως την αποτελεσματικότητά του δημόσια.

Το φάρμακο αυτό χορηγείται εδώ και χρόνια ενέσιμα σε διαβητικούς όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του «μολονότι δεν έχει κατασκευαστεί για αυτό το σκοπό, είναι αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους». Δραστική του ουσία είναι η σεμαγλουτίδη, η οποία λειτουργεί ως κατασταλτικό της όρεξης, ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με τέτοιο τρόπο, που προκαλείται στους χρήστες μια αποστροφή προς το φαγητό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

Αρκετά μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας θεωρούν ότι το Ozempic θα μπορούσε να είναι η λύση κατά της πανδημικής παχυσαρκίας, που πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους -ιδίως στο δυτικό κόσμο. Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έτσι ώστε να συνταγογραφείται με σκοπό την απώλεια βάρους.

Ειδικότερα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του Ozempic έχει πετύχει απώλεια ίση σχεδόν με το 15% του συνολικού βάρους των συμμετεχόντων μέσα σε διάστημα 68 εβδομάδων. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει λάβει ακόμα την πολυπόθητη έγκριση από τον FDA, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι οι βασικές ανησυχίες σχετικά με την χρήση του Ozempic για το αδυνάτισμα, να είναι δύο: αφενός τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα και οι περισσότεροι χρήστες ξαναπαίρνουν το βάρος που έχασαν, αφετέρου οι πιθανές παρενέργειες είναι αρκετές.

Μολονότι το Ozempic δεν έχει επίσημα εγκριθεί για αδυνάτισμα, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να το πάρουν, πολλές φορές χωρίς συνταγή, πληρώνοντας μάλιστα εκατοντάδες ευρώ για μια τρίμηνη θεραπεία. Η δημοφιλία αυτή του φαρμάκου είναι τόσο μεγάλη που εδώ και μήνες βρίσκεται σε έλλειψη, με αποτέλεσμα πολλοί διαβητικοί σε Αμερική και Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να δυσκολεύονται να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία τους.

Οι ελλείψεις προβλέπεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τον Ιούνιο του 2021, ο οργανισμός FDA ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου Wegovy με σκοπό την απώλεια βάρους. Το Wegovy περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το Ozempic (σεμαγλουτίδη) και λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο, μειώνοντας την όρεξη του χρήστη.

Η παρενέργεια του Ozempic και του Wegovy

Είναι γνωστό πως οι συνηθέστερες παρενέργειες του Ozempic και του Wegoby περιλαμβάνουν τη ναυτία και τα γαστρεντερικά προβλήματα (κυρίως διάρροιες, εμετός, δυσκοιλιότητα και πόνος στο στομάχι).

Αυτό συμβαίνει επειδή τα εν λόγω φάρμακα επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, προκειμένου το στομάχι του ασθενή να νιώθει πλήρες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της «Daily Mail», η σεμαγλουτίδη μπορεί να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι τα περιεχόμενα του στομαχιού χρειάζεται να «αδειάσουν νωρίτερα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διάρροια».

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, χιλιάδες είναι οι χρήστες που εξομολογούνται σε ιντερνετικά φόρουμς ότι οι παρενέργειες αυτές έχουν επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωή τους και έχει οδηγήσει σε ντροπιαστικές καταστάσεις, όπως οι ανεξέλεγκτες κενώσεις ακόμα και ενώ βρίσκονταν στο κρεβάτι τους. Η παρενέργεια αυτή φαίνεται να επηρεάζει έως και το 30% των χρηστών, με βάση το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Μάλιστα, στην πλατφόρμα του Reddit έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα με πάνω από 30.000 μέλη, που μιλούν σχετικά με τις δυσάρεστες παρενέργειες του Ozempic και του Wegovy.

«Τα φάρμακα που περιέχουν σεμαγλουτίδη ξεγελάνε τον εγκέφαλο και τον κάνουν να νομίζει ότι το φαγητό έχει φτάσει στο τέλος του εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια άμεση και ξαφνική ανάγκη για κένωση», εξήγησε ο δρ. Ντάνιελ Ρόζεν, χειρουργός που εξειδικεύεται στον τομέα της βαριατρικής, μέσα από ένα βίντεό του στο TiktTok.

Άλλοι χρήστες παραπονιούνται για έντονη τριχόπτωση και απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι υποφέρουν από έντονες καούρες και ζαλάδες.

healthstat.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook