Ούτε κουβέντα για τους μη καταγεγραμμένους νοσήσαντες: Τι καταγγέλλουν Χανιώτες που πέρασαν κορονοϊό

ούτε-κουβέντα-για-τους-μη-καταγεγραμμ-1251489

Το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο. Διευκρινίσεις για τους εμβολιασμένους έδωσαν, για τους ανεμβολιάστους επίσης.

Με τους νοσήσαντες τους μη καταγεγραμμένους στο σύστημα ως κρούσματα όμως, δεν δόθηκε καμία διευκρίνηση.

Είναι πολλοί εκείνοι που, στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, μόλις εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα κάλεσαν στον ΕΟΔΥ να ενημερώσουν πως νοσούν και ζήτησαν ένα ραντεβού ώστε να κάνουν rapid, ή μοριακό test.

Όταν στην ερώτησή τους «έχετε έρθει σε επαφή με κρούσμα;» η απάντηση ήταν «ναι» τότε ακολουθούσε η φράση «κάτσε κανονικά την καραντίνα σου, δεν χρειάζεται να κάνεις το τεστ». 

Και κάπως έτσι, ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών στον ΕΟΔΥ. Όμως τα εμπόδια που αντιμετώπισαν στην συνέχεια ήταν πολλά καθώς ενώ έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, εκείνοι έμειναν «ξεκρέμαστοι» δίχως κανένα αποδεικτικό από την νόσησή τους. Ούτε και το test αντισωμάτων (κάτι το οποίο ακόμη εξετάζεται από τους ειδικούς).

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η εικόνα για το επίπεδο μετάδοσης και προστασίας από τον κορονοϊό μπορούν να δώσουν τα τεστ αντισωμάτων είναι πλασματική.

Ακόμη έχει καταστεί σαφές πως οι πρώην ασθενείς κορονοϊού δεν χρειάζεται να κάνουν τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 καθώς αρκεί μόνο η μία.

Ήρθαν όμως… νέα δεδομένα.

Εκείνοι που νόσησαν και δεν έχουν καταχωρηθεί ως κρούσματα επειδή δεν έκαναν το test κορονοϊού είτε σε δημόσια, είτε σε ιδιωτική δομή, αναγκαστικά θα κάνουν και τις δύο δόσεις. Κάτι που εν τέλει, έκαναν αναγκαστικά αφού θα στερούνταν ότι δικαίωμα έχουν οι καταγεγραμμένοι νοσήσαντες και οι εμβολιασμένοι.

Ήδη πάρα πολλές περιπτώσεις Χανιωτών -από τις χιλιάδες πανελλαδικά- έχουν καταγγείλει στο zarpanews.gr την ταλαιπωρία που βίωσαν από την ημέρα που νόσησαν μέχρι και σήμερα και σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τρεις από αυτές:

Η Κ. Ζ. μαθαίνει την 1η Ιουνίου πως ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αφού περνούν 3 μέρες κάνει το test το οποίο βγαίνει αρνητικό. Όπως προβλέπεται κάθεται καραντίνα στο σπίτι της.

Ωστόσο, όπως λέει στο zarpanews.gr:  «4/6 αργά το βράδυ εμφανίζω τα πρώτα συμπτώματα με πυρετό και αδυναμία. Κάνω self test και με βγάζει θετική, το δηλώνω στο gov.gr και την επόμενη το πρωί τηλεφωνώ σε ιδιώτη γιατρό ο οποίος βρισκόταν στα ΤΟΜΥ. Μου αναφέρει πως για να δηλωθώ, πρέπει να πάω σε δημόσια ή ιδιωτική δομή για rapid ή pcr.

Του εξηγώ πως δεν έχω μεταφορικό μέσο. Τους ακούω στο τηλέφωνο να συζητάνε να πάρω ταξί και να μην ενημερώσω ότι νοσώ. Μου αναφέρει πως για εμβολιασμό έπειτα θα χρειαστώ το χαρτί ανοσίας, και πως αφού δεν γίνεται να πάω, όταν τελειώσει η ανοσία μου θα μου βγάλει χαρτί αντισωμάτων και με διαβεβαίωσε.

Ωστόσο, ένα μήνα μετά, στις 8/7, κάνω το τεστ αντισωμάτων και εκείνος με ενημερώνει ότι η πλατφόρμα δεν άνοιξε και δεν γνωρίζει κι αν ανοίξει για να μπορεί να δηλωθεί η παρούσα αντισωμάτων από το τεστ.

Παίρνω την ίδια ημέρα στον ΕΟΔΥ και μου λένε πως έπρεπε να κάνω τεστ και τώρα δεν μπορώ να κάνω κάτι παρά μόνο να εμβολιαστώ έπειτα από ένα εξάμηνο.

Όταν αναφέρθηκα και σε άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν νοσήσει και ο ίδιος ο ΕΟΔΥ τους έλεγε να μην βγουν από το σπίτι, μου ανάφεραν ότι αυτό το λέγαν οι γιατροί για να αποφεύγουν το συγχρωτισμό στα νοσοκομεία.

Είπα ότι ήταν οδηγίες του ΕΟΔΥ καθώς ήξερα από τηλεφώνημα με γνωστό μου πρόσωπο, και μου είπαν απλά ότι έχουν υπάρξει ασυνεννοησίες και ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι περιπτώσεις. Απάντηση που χρειαζόμουν δεν πήρα ποτέ…

Η Σ.Μ. ταλαιπωρήθηκε πολύ, πάρα πολύ όπως λέει. Ο άνδρας της νόσησε, το ίδιο και η κόρη της τις πρώτες ημέρες του Απρίλη. Όταν εκείνη έκανε το τεστ βγήκε αρνητικό. Μετά από περίπου 3,4 ημέρες όμως, ήρθαν τα συμπτώματα. Και σε εκείνη η ίδια απάντηση. «Δεν χρειάζεται να το κάνεις, αφού σίγουρα έχεις κολλήσει. Κάτσε κανονικά καραντίνα όπως πρέπει» ήταν τα λόγια της τότε βάρδιας του ΤΟΜΥ. Κι ενώ αρχικά της είχαν πει ότι μπορεί να κάνει ένα τεστ αντισωμάτων για να «ξεμπερδεύει» πλέον θα αντιμετωπίσει μεγάλη ταλαιπωρία. «Έστελναν μηνύματα κατά τα οποία είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για το εμβόλιο. Όταν πήρα να ενημερώσω πως έχω νοσήσει και θα το κάνω από Σεπτέμβριο, εκείνοι μου είπαν πως δεν φαίνομαι στο σύστημα. Ήρθα σε επικοινωνία και με γιατρό, ο οποίος μου είπε πως αφού δεν έχω καταχωρηθεί ως επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν μπορώ να μην το κάνω, απλά να το αναβάλλω».

Ο Μ.Ρ. νοσεί μέσα Μαρτίου, κόλλησε από τους γονείς του. Και εκείνος καραντίνα. Έκανε το τεστ το οποίο βγήκε αρχικά αρνητικό. Έπειτα από μέρες εμφανίστηκαν τα συμπτώματα… Όταν κάλεσε για να ξανακάνει, τότε η απάντηση που έλαβε ήταν πως δεν υπήρχε ραντεβού και ας περίμενε λίγο ακόμη. Ο φόρτος εργασίας, κατά το lockdown ήταν τέτοιος που δεν υπήρχαν ούτε ραντεβού, βλέπετε…

«Προσπερνώ την ταλαιπωρία των ταξιδιών, κάνε test για να ταξιδέψεις, ξανά κάνε στην επιστροφή και όλα τα άλλα προνόμια που έχουν οι εμβολιασμένοι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στον εμβολιασμό μου. Από εκεί που ξέρω πως θα το κάνω σε έξι μήνες, και μόνο την μία δόση, ξαφνικά μαθαίνω πως πρέπει να έχω καταχωρηθεί ως κρούσμα. Ποιος μου εγγυάται πως θα πάνε όλα καλά με δύο δόσεις εμβολίου έπειτα που νόσησα; Ελπίζω να υπάρξει σύντομα μια λύση σε όλο το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί.»

Τα ερωτήματα εκείνων που κάνουν παράπονα παραμένουν πολλά: Αφού πλέον ο ΕΟΔΥ συστήνει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει και δεν είναι καταχωρημένοι στο σύστημα – που είναι πάρα πολλοί – τότε γιατί δεν το έκαναν εξ αρχής όλοι και δημιουργείται αυτό το μπέρδεμα;

-Δεν είχαν προβλέψει τι αλαλούμ θα δημιουργήθει;

-Δεν είχαν επάρκεια εμβολίων;

-Τώρα τι άλλαξε;

– Αφού το τεστ αντισωμάτων μπορεί να δείξει αν κάποιος έχει αντισώματα στον κορονοϊό, τότε γιατί δεν μπορεί να αποτελεί αυτό αποδεικτικό έγγραφο;

Και τέλος: Αν συμβεί κάτι σε κάποιον που εμβολιάστηκε με δύο δόσεις και νόσησε σε σύντομο διάστημα, ποιος θα πάρει την ευθύνη;

zarpanews.gr

2 thoughts on “Ούτε κουβέντα για τους μη καταγεγραμμένους νοσήσαντες: Τι καταγγέλλουν Χανιώτες που πέρασαν κορονοϊό

  1. α μπα; τωρα αρχίζετε και καταλαβαίνετε σιγά σιγά;
    φτουρίσαν και τα πέτσινα χαρτζηλίκια ε;… καιρός να λέμε αλήθειες, άλλωστε δεν μας παίρνει με όλη την αλήθεια που βγαίνει ανεμπόδιση στη φόρα…
    άιντε, με το καλό και με τη νίκη…
    btw απορω βρε παιδάκι μου, με τόσο «θανατηφόρο» ιό πως δεν χαιρέτησαν τα κυπαρίσια ανάποδα όλοι αυτοί!!!
    απορίας άξιον……..

  2. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νόσησαν και δεν ενημέρωσαν τον ΕΟΔΥ ή δεν κατάλαβαν ότι νόσησαν. Πιστεύω θυμάστε ότι δεν σήκωνε κανείς τηλέφωνα στο ΕΟΔΥ και όταν με τα πολλά απαντούσαν και έλεγες έχω κορονοιο απαντούσαν: «κάτσε σπίτι, υγρά και αντιπυρετικά». Τώρα αρχίσαν να ψελλίζουν επίσημα (προχτές ο Σκερτσος) για τα αντισώματα και για αυτούς που νόσησαν και δεν το κατάλαβαν ή δεν το δήλωσαν στο ΕΟΔΥ, μαλιστα αναφερθηκε οτι για καθε ενα επισημα νοσησαντα υπαρχουν αλλοι δυο που νοσησαν χωρις συμπτωματα χωρις να το καταλάβουν.. Πρώτα όμως έδωσαν δωράκι στους εισαγωγείς και στους παροχους τα rapid tests μέχρι τον Μάρτη και με τον αναγκαστικό εμβολιασμό και με τους κακομοίρηδες που έχουν ακόμα δουλειά (έχουν δεν έχουν νοσήσει να «ξεμπαζωσουν» τα αποθηκευμένα &προ-αγορασμένα εμβόλια.
    Γιατί εξαρχής τα αντισώματα να μην είναι το κριτήριο ανοσίας? Γιατι δεν ενημερωσαν απο την αρχη οτι οσοι δεν εχουν επισημα δηλωσει στον ΕΟΔΥ την νοσο τους θα εκβιαζοταν σημερα να κανουν εμβολιο? παρα εφάρμοσαν τα κριτήρια της ανοησίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κύματα δυσαρεστημένων ανθρώπων και να αυξηθεί η καχυποψία, ο φόβος και η αμφισβήτηση σε εμβολιασμένους και μη? προσφατα υπήρξαν δημοσιεύσεις για προστασια αυτων που νοσησαν για πανω απο ενα χρονο, εμεις ομως και τους επισημα νοσησαντες τους εκβιαζουμε για εμβολιασμο μετα απο 6 μηνες ή ενα και δυο rapid την εβδομαδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook