Ουκρανία: Ξαναλειτούργησε το μετρό στο Χάρκοβο που το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο

ουκρανία-ξαναλειτούργησε-το-μετρό-στ-1451926

Ως καταφύγιο βομβών χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Χαρκόβου, το μετρό της πόλης, όμως μετά από την σχεδόν τρίμηνη παύση λειτουργίας του λόγω της ρωσικής εισβολής στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας άρχισε να λειτουργεί ξανά.

Τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας του χιλιάδες άνθρωποι το χρησιμοποίησαν, όπως μεταφέρεται αποτο πρακτορείο Reuters, με τον 28χρονο Αρτιόμ Ζελένσκι να αναφέρει: «Είναι περίεργο. Οι άνθρωποι ζούσαν εδώ για τρεις μήνες και τώρα μοιάζει με μια κανονική μέρα, όπου πηγαίνεις στη δουλειά ως συνήθως.

Είναι δύσκολο να μένεις σπίτι. Πρέπει να πας στη δουλειά, να ξαναχτίσεις την πόλη, να εργαστείς να κερδίσεις χρήματα για να ζήσεις. Δεν ξέρουμε τι θα φέρει το αύριο».

Οι ρωσικές δυνάμεις να εμφανίζονται προς το παρόν να έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να καταλάβουν το Χάρκοβο, καθώς ο κλοιός γύρω από την πόλη έχει χαλαρώσει, όμως εντοπίζεται μεγάλη κινητικότητα των στρατευμάτων στα νότια και τα ανατολικά, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Το μετρό του Χάρκοβο, μια πόλη 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων πριν από τον πόλεμο, εξυπηρετούσε 158 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στις τρεις γραμμές του διαθέτοντας σχεδόν 30 σταθμούς. Τρεις σταθμοί που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της πόλης παραμένουν κλειστοί και εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του πυροβολικού.

Οι αρχές είχαν ζητήσει από τους ανθρώπους που είχαν καταφύγει στο μετρό να φύγουν πριν από την Κυριακή, προσφέροντάς τους προσωρινές εστίες ενώ πολλά κτίρια στην πόλη έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές. Εκατό άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κλειστούς σταθμούς.

«Αποφασίσαμε να μην ενοχλήσουμε τους ανθρώπους που μένουν ακόμα στο μετρό», διαβεβαίωσε σε μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ, ο οποίος πήρε σήμερα συμβολικά το μετρό.

Επίσης αναφέρεται ότι οι συρμοί περνούν από τους σταθμούς μόνο κάθε 20 ή 30 λεπτά αυτή τη στιγμή, αλλά ο ρυθμός θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

«Αποφασίσαμε να επαναλειτουργήσουμε το μετρό γιατί πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν δούλευαν και δεν διαθέτουν άλλα χρήματα», είπε, τονίζοντας ότι οι συγκοινωνιακές μεταφορές θα είναι δωρεάν για τις επόμενες 15 ημέρες.

Οι πολίτες εκφράζουν την χαρά τους για την συγκεκριμένη απόφαση, με την 64χρονη συνταξιούχο, η Τετιάνα Βόλκοβα, να μιλά στο Reuters και να λέει ότι είναι «ευτυχισμένη που η ζωή επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς». «Κρυβόμασταν στα υπόγεια και μπορούμε να ξαναβγούμε», σχολιάζει, πηγαίνοντας σε «μια φίλη που δεν έχει συναντήσει εδώ και πολύ καιρό».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook