Ουκρανία: Το γήπεδο του Euro 2012 που μετατράπηκε σε καταφύγιο προσφύγων

ουκρανία-το-γήπεδο-του-euro-2012-που-μετατράπ-1397404

Δέκα χρόνια μετά το Euro 2012, η «Arena Lviv» (Αρένα Λβιβ) στην Ουκρανία, μετατράπηκε σε καταφύγιο προσφύγων για να βοηθήσει όσους προσπαθούν να φύγουν από την χώρα, καθώς το γήπεδο βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την πολωνία.

Το εντυπωσιακό γήπεδο που φιλοξένησε τον αγώνα Γερμανία – Πορτογαλία και δύο άλλα παιχνίδια της διοργάνωσης «Euro 2012», αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί με έναν διαφορετικό τρόπο καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πρωτοβουλία και η βοήθεια των συλλόγων

Το στάδιο φιλοξένησε τρεις αγώνες καθώς η Ουκρανία και η Πολωνία φιλοξένησαν από κοινού το «Euro 2012», (Γερμανία – Πορτογαλία, Πορτογαλία – Δανία και Γερμανία – Δανία) πριν το χρησιμοποιήσει η Σαχτάρ Ντόνετσκ μεταξύ του 2014 και του 2016, όταν ο σύλλογος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Donbass Arena.

Η Σαχτάρ αναγκάστηκε να μετακομίσει για τα εντός έδρας παιχνίδια της το 2014, αφού το τότε γήπεδό της, (το Donbas Arena), υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Athletic», η Σαχτάρ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να διασφαλίσει ότι το στάδιο μπορεί να εξυπηρετήσει τον νέο του σκοπό καθώς ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων αυξάνεται πάνω από δύο εκατομμύρια.

Εκτός από τη βοήθεια του συλλόγου στην παροχή καταφυγίου καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, υπήρξε υποστήριξη από συλλόγους εκτός Ουκρανίας, με την Μπενφίκα και τη Λέγκια Βαρσοβίας μεταξύ εκείνων που λέγεται ότι έστειλαν προμήθειες.

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται καθώς η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) περιγράφει την κατάσταση ως «την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Φιλοξενήσαμε παιχνίδια του Champions League αλλά αποφασίσαμε να γίνει καταφύγιο»

«Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι εδώ και να οργανώσουμε ένα καταφύγιο στο Λβίβ, το οποίο έχει αυτό το μεγάλο γήπεδο, που χρησιμοποιήθηκε στο Euro 2012», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Yuri Sviridov.

«Παίξαμε παιχνίδια εδώ στο παρελθόν στο Champions League. Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αποφασίσαμε να είναι ένα καταφύγιο για περίπου 3000 άτομα. Εάν άλλοι σύλλογοι θέλουν να εμπλακούν ή να στείλουν πράγματα, θα ήταν αντικείμενα όπως κουβέρτες, στρώματα, κρεβάτια, μαξιλάρια, θα ήταν πολύ χρήσιμα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook