Ουκρανία: Καταδικάστηκαν 26 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή

ουκρανία-καταδικάστηκαν-26-ύποπτοι-για-1635755

Δικαστήρια στην Ουκρανία καταδίκασαν 26 υπόπτους για εγκλήματα πολέμου από τότε που έγινε η ρωσική εισβολή πριν έναν χρόνο και έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος σχεδόν 300 προσώπων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.

Η εισαγγελέας της Ουκρανίας που συντονίζει τις υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη, η Μιροσλάβα Κρασνομπόροβα, δήλωσε ότι οι καταδίκες αφορούν εγκλήματα, όπως βιασμοί και δολοφονίες, βομβαρδισμό κατοικιών, σκληρή μεταχείριση αμάχων και λεηλασίες.

Έως τώρα, η Ουκρανία έχει καταγράψει πάνω 71.000 φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε η ίδια.

«Οι ωμότητες και η καταστροφή που προκλήθηκαν από τη Ρωσία είναι κολοσσιαίες και ατελείωτες. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να αφήσουν πίσω τους τα πάντα. Μαζικές πυραυλικές επιθέσεις καταστρέφουν μη στρατιωτικές υποδομές και πολλοί χάνουν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους», δήλωσε.

«Ό,τι έγινε δεν μπορεί να ξεγίνει αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε η Κρανσνομπόροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις προσπάθειες να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι διέπραξε ωμότητες ή ότι έχει στοχοθετήσει αμάχους.

Συνολικά 276 πρόσωπα έχουν έως τώρα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, με 99 περιπτώσεις αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στα ουκρανικά δικαστήρια, δήλωσε η ίδια.

Στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου, οι υπηρεσίες επιβολής νόμου της Ουκρανίας έχουν τη συνδρομή δεκάδων χωρών και θεσμών.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook