Ουκρανία: «Αποθέματα τροφίμων για δύο εβδομάδες έχει το Κίεβο, αν αποκλειστεί από τους Ρώσους»

ουκρανία-αποθέματα-τροφίμων-για-δύο-1398252

Μάχη μέχρι θανάτου αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, λέει ο Ζελένσκι.

Οι αρχές του Κιέβου διαμηνύουν ότι έχουν εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα τροφίμων για δύο εβδομάδες, σε περίπτωση που η πρωτεύουσα τεθεί σε κατάσταση πολιορκίας.

«Οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι του Κιέβου που δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους δεν θα μείνουν χωρίς υποστήριξη αν η κατάσταση επιδεινωθεί», ανέφεραν οι τοπικές αρχές σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Λβιβ: Αναφορές για 9 νεκρούς και 57 τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Μάχη μέχρι θανάτου αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, ενώ σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ξύπνησαν και πάλι σήμερα το πρωί τους κατοίκους.

«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής … και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ’ αυτή τη γη», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρωτεύουσα, δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των ρωσικών επιθέσεων, τη μεγαλύτερη εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παγιδευμένοι χιλιάδες κάτοικοι

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις ενώ 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Το Κίεβο καταγγέλλει την απαγωγή και δεύτερου δημάρχου

Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τον δήμαρχο της νότιας πόλης Ντνιπρορούντνε σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Γιεβέν Ματβέγιεφ θα είναι ο δεύτερος Ουκρανός δήμαρχος που φέρεται να έχει απαχθεί από προελαύνοντα ρωσικά στρατεύματα τις τελευταίες τρεις ημέρες, αφού την Παρασκευή οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να απήγαγαν τον δήμαρχος της κοντινής Μελιτόπολης

Ο Κουλέμπα λέει ότι «Ρώσοι εγκληματίες πολέμου» έχουν απαγάγει τον Ματβέγιεφ, αναφέρει το BBC.

«Λαμβάνοντας μηδενική υποστήριξη από τους τοπικούς πληθυσμούς, οι εισβολείς στρέφονται στην τρομοκρατία. Καλώ όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν τη ρωσική τρομοκρατία κατά της Ουκρανίας και της δημοκρατίας», αναφέρει.

Ο Πούτιν δεν δείχνει έτοιμος να κάνει ειρήνη

Η Ουκρανία κατηγόρησε χθες, Σάββατο, τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν επτά αμάχους σε επίθεση εναντίον γυναικών και παιδιών που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες κοντά στο Κίεβο. Η Γαλλία δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει έτοιμος να κάνει ειρήνη.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι οι επτά, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν καθώς διέφευγαν από το χωριό Περεμόχα και ότι «οι εισβολείς ανάγκασαν όσους είχαν απομείνει από το κομβόι να γυρίσουν πίσω».

Πηγή:in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook