Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα έξι συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς

Προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που εμφανίστηκαν σε παιδιά στη Βρετανία καθώς 6 από τα 74 κρούσματα παιδιών (τα οποία είχαν εντοπιστεί μέχρι τις 8 Απριλίου), υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Όσον αφορά τη χώρα μας, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Το CNN Greece επικοινώνησε μαζί του και ο ίδιος τόνισε πως τα κρούσματα αυτά, δεν είναι απόρροια του εμβολιασμού, ή των συμπτωμάτων long Covid. 

Κατ’ αρχάς, κανένα από τα παιδιά αυτά στη Βρετανία, δεν είχε εμβολιαστεί και το σύνδρομο Long ή post COVID, σπάνια χτυπάει τα παιδιά, όπως σημειώνει.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι πιθανόν για τις περιπτώσεις αυτές να ευθύνεται ένας άλλος ιός, που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη, ή κάποιος άλλος ιός εκτός από τους 5 ιούς της ηπατίτιδας. Ως γνωστόν οι ιοί της ηπατίτιδας χαρακτηρίζονται σε A, B,C, D E.

Η εκτίμησή του είναι πώς τα παιδιά αυτά, άργησαν να διαγνωσθούν, με αποτέλεσμα το κάθε περιστατικό να έχει μία βαριά εξέλιξη στην συνέχεια. Εκτιμά επίσης, ότι τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα, όταν έφθασαν στον γιατρό τους, ήταν αρκετά παραμελημένα, γεγονός που προέρχεται από την καθυστερημένη διάγνωση. Επίσης, όταν υπάρχει ο ιός και δεν έχει διαγνωσθεί και τα παιδιά συνεχίζουν αμέριμνα τις δραστηριότητές τους- όπως αθλητισμός, παιχνίδι, τρέξιμο- τότε ο οργανισμός επιβαρύνεται ιδιαίτερα και φυσικά μεταξύ άλλων, η ηπατική λειτουργία.

Τα έξι συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Τι επισημαίνει ο ΕΟΔΥ

Αναλυτικά, στην έγγραφη αναφορά που εξέδωσε τη Μεγ. Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, αναφέρονται τα εξής:

«Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία, που στη Βρετανία καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας. Επιπλέον, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δεν υπάρχει αύξηση της ηπατίτιδας στα παιδιά.

Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:

  • έως πέντε (5) περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία,
  • τρία (3) επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και
  • τέσσερα (4) περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία (3) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος».

Κρούσματα ηπατίτιδας όμως, έχουν καταγραφεί και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, «υπάρχουν αναφορές για εννέα (9) κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΒαριές “καμπάνες” για το τσιγάρο σε μαγαζιά της Κρήτης
Επόμενο άρθροΘρίλερ με την υγεία του Πελέ – Νοσηλεύεται ξανά σε νοσοκομείο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ